Виктория Тинтерова

Алиса в страната на плоските

Публикувано

„Цялото това движение, което генерира… ПРАХ! – затва дигат данъците на старите коли“, вика един Контрера, Карлос, общински съветник и член на Вътрешна македонска революционна организация.
Ех, Ванче Михайлов, сигурно се въртиш като пумпал в гроба, като ги гледаш тия типове, твойте хора… какви мутри, плоски.

Как подобни се добраха до власт, за мен ще си остане загадка. Допускам, че човечеството ще открие тайната на черната космическа дупка, ще открие Х бозонът и средство срещу оплешивяване. Ще пребори пуберското лошо настроение и акне, ще открие лечение на рака… Дори може да елиминира топлите вълни в климактериума някой ден. Но никога, никой учЕн няма да разбере как Кара Янчева и Контре Ра са се добрали до властта, ако ще и синодалните на БАН да са. Нито някой детектив от ранга на Поаро и Филип Марлоу, заедно и именно, не биха разбрали и защо, аджеба, цял народ ги търпи.

Такива физиономии, като тия, които днес шестват по телевизорите и бръщолевят някакви неща, имат лошите героите на Дисни, когато падат от високо или минава валяк през тях – нали се сещате, стават плоски. Пльооос и – плоски. Известно време лежат като лист хартия, после се изправят полекичка, и се оглеждат особено тъпо, чудейки се откъде им е дошло. Така, сякаш са открили току-що, че няма вода в Перник. Или, че са открили вълшебното средство да преборят мръсния въздух в София, чрез дигане на данъците на колите. И отзаде и отпреде.
Толкова е тъпо, че е фантасмагорично чак.

Сякаш триглавата ламя, крадла на златни ябълки съществува и Карлсон ще прелети ей сега покрай прозореца, сякаш извънземно е кацнало в двора ни… Или пък министер на герб да знае какво прави и да го артикулира поне като гимназист в подгответо от елитна езикова гимназия. Боже, къде ти подготве, и аз пък… от ПУЦ.

–––––

„Алиса се засмя:
– Няма смисъл да опитвам – каза тя. – Човек не може да вярва невъзможни неща.

– Смея да ти кажа, че не си се упражнявала достатъчно – каза Царицата – когато бях на твоята възраст, аз се упражнявах по половин час всеки ден. Какво! Понякога успявах да повярвам не по-малко от шест невъзможни неща само преди закуска… Хайде!“

Виктория Тинтерова

One thought on “Алиса в страната на плоските

  1. Дали, когато се докаже, че мръсният въздух идва от горенето на световните боклуци у нас, нашите родни боклуци ще усетят, че през тях преминава валяк? Надали, тяхната обичайна форма е равнинната и по-плоски няма накъде да станат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *