Виктория Тинтерова

Аристократично ми е

Много е аристократично тая сутрин наоколо. Само нелепият Богомил бърка непрекъснато, във всяка емисия едни и същи работи – имена на хора и месности, на реки и морета, думи като концентр…коцетран… концентран… бе такова на пластмаси в океана.

Но пък интервютата бяха ком ил фо! Например Цацаров. Цацаров е изискан човек. В библиотеката му има изискани макети на малки самолетчета и малки пластики на чувства. Прокурорите май са нежни души, така и по филмите казват. Мечтатели. Цацаров каза, че всичко е наред в държавата по отношение на престъпниците. Добре били.

И Джи пи груБ и те били добре. Шефът им също е изискан мъж на средна възраст. Малко беше ядосан, аристократично…. Месели сме се всякакви типове и типки в естетическите му представи за градинки и графове, а той бил завършил цяла Академия и разбирал от естетики, не като вас… И сега, като се оттегли, ще видите вие площади, ама на мук!*

Подозирам, че след интервюто, ще фане един самолет и ще иде да се поуспокои в Максим, в Париж. Няма нищо по-успокоително от една порция фоа гра с бутилка Pernod-Ricard Perrier-Jouet / Гугъл казва, че това е една от най-добрите марки в света, една бутилка струва 4 000 долара/, а за десерт – сладолед със златен прах. Ще седи тъжен и неразбран шефът на Джи Пи груБ сам на масата, ще отпива на малки глътки хубавото шампанско, че да му се наслади максимално, не като вас, дето къркате бира и домашни ракии на екс….. ще гледа преминаващите по тротоара парижани и ще си мечтае и той да си има такъв народ някога…

Най-аристократичното обаче, е посещението на Плевнелиев при кралицата на Великобритания. Неговото, не това на Радев. Радев 100% ще се изложи, вика Плевнелиев. Щото, навремето, когато Плевнелиев е спал в Ладата, е чел книги за крале и кралици и ги знае тия работи, а Радев се е учил да кара самолет. Визитата мьи е по-добра от визитата тьи…. Такива ми ти работи.

На едно от първите места сме по НИШОВО производство. Това е производство на някакви ниши… неща. Например по производство на семена от кориандър. Ние кориандър не кльопаме много по наще земи, ама на, произвеждаме…. Малко е смахнато името на това, по което сме шампиони, ама ся, не се хващайте за думата… Просто си представете колко е аристократично да си пръв по НИШОВО производство.

––-
* не знам какво е това – На мук, ама като деца, като кажехме така, значеше, че нищо няма да ни купят…. Може би като – На кукуво лято… или Да го духат бедните.

……………..

Веднъж, поради климатичните промени и харповете, Темза преляла. Била тъмна нощ. Джийвз, икономът на лорд Джон, влетял в покоите му по пижама и изкрещял:
– Сър, Темза преля, трябва да бягаме!
Лорд Джон се надигнал от спалнята Луи XVI и казал:
– Джийвз, моля ви, вие сте по пижама! Това е възмутително!
Джийвз се върнал в стаята си, пооблякъл се, но Темза съвсем заплашително шумяла отвън, та пак се втурнал при лорда.
– Сър, моля ви, трябва да бягаме, Темза вече се разля и на нашата улица…
– Джийвз, вие сте без ливрея!!!
Джийвз се върнал и си облякъл ливреята. Пак опитал да спаси лорда:
– Сър, положението е вече много опасно….
– Джийвз, вие сте без ръкавици – възмутил се за кой ли път лорд Джон. Джийвз си сложил и белите ръкавици, почукал, отворил вратата на покоите на лорда и съобщил по всички правила на етикета:
– Сър, Темза….

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *