Яяя......

Атина Палада и вълнения парцал

Публикувано

Дойде време да ви разкажа за Атина Палада. Тя е дъщеря на Зевс и първата му съпруга Метида. Не знаехте, че той е имал няколко съпруги? Ами да, цели три! Първата е Метида, втората е Темида, а третата – Хера.

Та, Зевс забременил жена си, но се притеснил, че може да му роди син, който да му вземе властта, затова приложил крути мерки и глътнал горката Метида. Мислел, че си е решил психологичния проблем, но жена му безпроблемно оцеляла в стомашно-чревния му тракт, даже спокойно родила дъщеря си и на всичкото отгоре започнала да кове за новороденото девойче шлем. Не знам какви метали е намерила в червата на съпруга си, но пък може да е използвала жлъчните и бъбречните му камъни.

Интересното е, че от това изковаване на шлема Зевс получил не болки в корема, а в главата. Пил аулини, аналгини и даже няква хомеопатия, но болките не преставали, затова повикал Хефест (богът-ковач) и го помолил да му направи трепанация, т.е. да му разцепи главата, за да се свърши тая мъка. Оттогава е дошъл изразът „Найш ли как ма цепи главата“.

Странното е, че Хефест изобщо не се възпротивил на този суициден акт и с удоволствие замахнал и разполовил черепа на Зевс, а оттам излязла Атина Палада с лъскав шлем от татините бъбречни камъни Сваровски. Обаче Метида не излязла и сигурно и до ден днешен плете на една кука зевсовите черва.

Но, както и да е, сега говорим за Атинчето.

Знаете, че тя е богиня на войната (ама на справедливата война, каквото и да значи това), на мъдростта и занаятите. Освен това дебело подчертавам, че тя е девствена винаги и завинаги! Може би затова тя е изобретила флейтата и изобщо всички духови инструменти. Не забравяйте, че Партенона в Атина е наречен на нея – „партенос“ означавало „девица“, т.е. думата не идва от „партенка“, както си мислите. И пак напомням – Атина е ДЕВИЦА, нищо, че е имала деца. Все пак в тази митология не може да се разказва за някаква войнствена, но скучна мома. В нейния случай ѝ бил хвърлил око Хефест, който всъщност я изродил от главата на баща ѝ.

Когато веднъж Атина отишла при него, за да ѝ изкове някакви доспехи, той директно ѝ скочил с думите:

– Ти найш ли откога та чакам, ма?

И наистина ѝ се нахвърлил, но тя се изхлузила кат мокра връв и побягнала. Хефест обаче бил доста пъргав, хванал я и се захванал с каквото там е решил, но Атина го пробола малко с копието си и той, горкият, така се превъзбудил от това садо-мазо, че семето му се изляло на нейния крак. Мацката погнусено се забърсала с вълнен парцал и закопала в земята тая зацапана тъкан. Ся аз не знам откъде е взела вълнен плат, след като на повечето картини изобразяват Атина гола и само с доспехи, ама може да си е покривала оръжията с вълнен брезент, примерно.

Както и да е, от тоя закопан в земята парцал се родило детенцето Ерихтоний. Освен това по-късно е родила Аполон и Лихнос (пак от Хефест), от Асклепий Атина родила щерка му Хигия, а пък някои летописци намекват, че е родила и корибантите – четринайсе броя (това са жреци на Кибела). Все пак трябва да напомня, че е девствена и това не подлежи на съмнение.

За Ерихтоний знаем, че е роден от семе връз парцалче в земята, така че внимавайте къде си хвърляте презервативите, а за останалите деца само мога да предполагам как са създадени – може би от поглед върху епруветка или пък след къпане в някой извор, пълен със свръхпотентен планктон….не знам, не знам…

Все пак открих къде е намерила Атина вълнен парцал, за да избърше семето на Хефест – затова онагледявам с картина на Хендрик ван Бален, където се вижда наметалото ѝ. Атина е с шлем, нали знаете? На тази картина е Парис, който трябвало да реши коя е най-красива – Хера, Атина или Афродита, но това е друга история…

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *