Виктория Тинтерова

Бай Ганьо Чобенчев на Ролс-Ройс

Публикувано

Гледам го този Бен Чобенчев /Емил Попов е авторът на това великолепие/ и си мисля, че отдавна Бай Ганьо е като забавен чичка от детска книжка.

Симпатичен, находчив, сладур… Безобиден като Карлсон* и прилично дебел. Имам намерение тия дни да купя на мъжа ми бел костюм, да му боядисам косата черна и да му купя един Ролс-Ройс за офис. Предпочитам с червен салон. Чудя се, каква вратовръзка да му купя, обаче… Златиста? И ланци няма, горкият. За сега имаме 6 химикалки, два тефтера, перфоратор, който свих от редакцията, когато преди 28 години ме съкратиха, едно такова, кръгло, за скоч, лепенка де…

Имаме наследство от тате и мама едни картонени папки, дето пише ДЕЛО на тях, с връзки, нали се сещате… малко белило, за грешките, 1 лаптоп, принтерът се скапа, ма ще го поправим. Имаме и стара пишеща машина „Ерика“, обаче се чудя дали е прилично да се трака на машина в Ролс-Ройс? Със сигурност знам, че не е прилично в тези коли да ти миришат краката, та и за тракането се чудя. Имаме и старо дипломатическо куфарче от изкуствена кожа с шифър за мангизите. Достатъчно ли е, според вас, да се оборудва един Ролс-Ройс за офис?

После пък ни прожектираха Софиянски. Той е много загрижен за пенсионерите. Той, впрочем, сега какво работи? И освен кмет и малко министър преСедател, какво друго е работил през последните години? Преди – знам, щото беше колега на баща ми. Щото, доколкото знаем всички, той е мелеонер. Хубаво е когато мелеонерите са загрижени за пенсионерите. Дали Софиянски има някакви служители в нещо, което притежава? И как ли им плаща? Ама аз пък ква съм любопитна…

Изобщо това лято, поради влагата, се забелязва каламитет** на милионерите. Опустошиха всичко де що има. Изгризкаха като пирани разните там корабостроителници, малко банки, всички фабрики и заводи, доста болници.. Бе сичко. Нов вид насекоми – като огромни сухоземни пирани, телевизионни звезди при това.

След каламитетът на бизнесмените Ни по телевизорите следват новини. Някак доста свенливо Нова и Бтв-то съобщават за годишнината от „пусканеТО“ на атомната бомба над Хирошима. Като да са „пуснали“ банани в показния. Едни хора….

А пък в Англия провели едно състезание с косачки. Ми интересно е, кво ся. Нямали навремето едни англичани коли, пък искали и те състезание, и понеже имали косачки, ето ти на състезание. Ние пък можем да си направим състезание с цигански каруци.
–––
* Карлсон – ако сте чели книжката, ще си спомните, че той почти не дава на Дребосъчето боМбони или торта… Всичко той изяжда. И непрекъснато краде разни работи за ядене ….
**каламитет – Съществително нарицателно име, мъжки род, тип 7 – масова поява на насекоми, които причиняват огромни опустошения (Речник на чуждите думи в българския език)
тва тип 7 много ми харесва, един ден ще разделя и аз наще мутри на типове. Допускам, че са по-малко от 7 ..типа, щото всички са едни огромни задници и си приличат по това си качество…

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *