Виктория Тинтерова

Борим агресията…по американски

Публикувано

В едно училище във Велинград въвели програма за преборване на агресията при децата, взаимствана от Щатите. Учителката/учителят стоят пред стаята преди часовете и прегръщат децата, които шляпат с отворени длани по едни картинки, налепени до вратата.

В това училище учат 700 деца. След известно време очаквам директорката да въведе и надгради този изпитан хамерикански метод – децата да застават мирно пред портрета на Тръмпи, с ръка на сърцето, под съпровода на хамериканският химн, а в чантите им да има задължително кутия с варена пуйка между две филийки, намазани с фъстъчено масло.

Ми, права е жената – в американските училища няма агресия, ние всички я знаем тая работа… Само малко, но ся….
Светът въобще успя с доброта и прегръдки да усмири агресивния американски каубой, който стреляше по квот му падне – летящи чинийки, по Уаят Ърп, красиви мадами, в университети, по арабески…. Даже на кутиите Марлборо от комунизъма, го няма вече каубоят. Там се мъдри сгърченото тяло на един засрамен, импотентен тип. И това ако не е прогрес и еволюция, здраве му кажи.

Дори и министрите по света не са това, което бяха. Например нашият на войната е много шеговит и хумористичен, освен че е добродушно дебел. По кръчмите има много такива добродушни шегаджии, пълни и забавни. Около тях винаги има възхитена групичка, готова да се засмее на всяка негова шега*. Шеги за шпиони, за националното радио, за казарми и самолети, за заплати…. Даже каубоят от Марлборото от комунизъма би стрелял само в тавана и би се търкалял безпомощно от смях по пода на кръчмата в компанията на такива шегобийци. Даже Уаят Ърп би напуснал Тумбстоун и би се преселил в София …. или във Велинград, да е по-близо. Толкова е забавно тук. Приятно за живеене и готино. Важното е смях да има.

А навремето, в моето ученичество, агресията я бореха с едни тъмни, безобразни балкански методи – някой и друг шамар, внезапно контролно по математика с Х, Y и Z, които пълнят един басейн или диктовка с оксиморони, апосиопези и синекдохи, О-та и У-та, пълни членове, минало несвършено време …… Въобще с всякакви садизми.

Е, затва сега сме толкова агресивни, че не харесваме маса неща и се мръщим на завод до заводите. Да бяха ни прегръщали другарката по химия или по математика, па сега добродушно да бяхме наизвадили тоягите или нещо по-така шумно, па да ги почнем наред… Както правят американските деца, възпитавани по онзи, горния метод.

–––––

Седял си Каракачанов в един бар и си пиел уискито и се майтапел непрекъснато. До него седял Уят Ърп и се смеел непрекъснато. По едно време Уаят станал и си тръгнал. След 2 минути се върнал, застанал на вратата на бара с изваден от кобура пищак и попитал високо:
– Кой ми боядиса коня зелен?
Каракачанов се поизправил на стола и казал:
– Аз, защо?
– Ми изсъхна, можеш да го лакираш, ако искаш… – засмял се Уаят на готиния майтап и си прибрал пищака в кобура.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *