Яяя......

Брекзит в кухнята и столът за кекс на принц Бърти

Споменавала съм ви, че по Божията воля вкъщи винаги закусваме кекс или сладкиш…абе, не по Божията, а по желание на мъжа ми, но според него това е едно и също.

Отивам в кухнята и виждам бурканче сладко от ягоди, което веднага ме навява на мисълта за торта „Виктория“. Кралица Виктория я знаете – все пак е омъжила дъщерите си из цяла Европа с цел да побританчи континента, а една от внучките ѝ е последната руска императрица. Та кралица Виктория обичала да похапва със следобедния чай точно тази торта, кръстена в нейна чест. Всъщност „торта“ е силно казано, защото са два пандишпанови блата, слепени със сладко от ягоди, но все пак става въпрос за британска кухня, нали… Ако някой ви поднесе торта „Виктория“, пълна със сметана и украсена с ягоди, да знаете, че не това е яла кралицата!

И започвам аз да правя въпросния сладкиш, като разбивам 200 грама масло с 200 грама захар и колкото и да изреждам в ума си каквото знам за Нейно Величество, все ми изникват фактите за първородния ѝ син, който по-късно става крал Едуард VII. То и Виктория си има интересни моменти в живота – обичала е опиума и е издигнала паметник на любовника си, но иначе е била изключително консервативна жена, докато синчето ѝ (бъдещият крал) Албърт Едуард, наричан Бърти, просто е бил уникален развратник. Кралицата дори обвинява Бърти за смъртта на баща му и май е имала основание.

Когато 19-годишният Бърти служел в Ирландия в британската армия, приятелите му решили да го освободят от девствеността му и му довеждат в квартирата актрисата Нели Клифтън. И като му харесало, та не се спрял! Клюката стигнала до Лондон и баща му решил да отиде да поговори със синчето си. Сериозният разговор бил проведен под дъжда и мъжът на кралицата се разболял и починал. Обаче Бърти не си сложил железни гащи, а продължил яко да се забавлява.

При едно от посещенията си в Париж, той видял в един бардак много интересно приспособление (да го наречем стол) за правене на …ъъъ….кекс – така мъжът можел хем да „прави“ два кекса едновременно, хем да си подпира шкембето.

Щом се върнал в Лондон, принцът заповядал да му направят такъв стол и като се почнало……

Увлякох се и забравих за тортата. Значи, разбих маслото със захарта, добавих брашното, бакпулвера и настъргах лимонова кора. Реших да съм съпричастна с брекзита, затова използвах ръжено брашно – нали „Ако някой срещне някой в цъфналата ръж….“ и т.н. После метнах тестото във фурната и излязох на балкона да пуша, обаче усещам, че нещо не е както трябва, но не знам какво. И се чудя, чудя…абе, едно брекзитско такова. И изведнъж се сетих – ами аз не съм сложила в това тесто четирите яйца, бе! Хайде бегом обратно в кухнята, вадя тавата, разбивам яйцата и ги смесвам с вече затопленото тесто и обратно във фурната. Това си беше точно брекзитско упражнение, защото хем правих всичко по рецепта, хем сложих друго брашно, хем забравих яйцата и в края на краищата тортата се наду наполовина, т.е. не стана баш както очаквах (същи Брекзит). И сега си имам сплескана закуска – сплескана е, защото ръженото брашно не бухва.

А освен това се сетих, че любовница на Бърти е била и една прабаба на Камила Паркър-Боулс, но не вярвам тези камилски издължени черти на лицето да са в резултат от чекненето по онзи стол…

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *