Ше си праЙм кот си искам

Бургери Преди обед чааааак до обедните новини

Публикувано

Вчера беше ден за бургери.
Поне тия двамата мастър супервайзъри при Сашо Кадиев и оная жена – пачата до него, правиха бургери.

Аз разбира се не мога да проумея това нашествие на тия бургери, представяни като връхта в кулинарията и готварските способности, но след като те явно ще вземат такова дейно участие в храносмилането на народа, то нека поне ви запозная с тенденциите в направата на тия модерности.

Не им знам имената на двамата мастери, затова ще ви ги опиша съвсем накратко и държа да подчертая – напълно незлобливо:
Единият е леко шишкав и грубо брадясъл батка, а другият културно лицево-обрасъл, иначе симпатичен момък, но говорещ и поведенчески държащ се като претенциозната принцеса от приказката за принцесата и граховото зърно.

Батката започва да зида своето творение върху парче кръгла питка, което, ама разбира се, нарича „хрупкаво хлебче“ и убеден съм, просто заради все още липса на опит с прилагателните тип „Джейми Оливър“ пропусна да ни каже, че това хрупкаво хлебче е първо – вълшебно, прекрасно и свежо като конференция на ГЕРБ, второ – брашното за него е сято и пресявано от специално обучени за целта самураи от някой супер затънтен шаолински манастир, а състава, о, състава му, за да бъде постигната съвършената тестяна консистенция е от равни части чия, булгур, лимец – наследник на първия лимец дал реколта по тези земи преди 6054 години и пръснат по разораната от девствени биволици нива лично от ръката на Батбаян, син на Кубрат или Тервел Пулев или който там е тейко му, както и стрита на прах турска керемида от покрива на конака на Махмуд Паша или в краен случай от вилата в битов стил край Арапя на Румен Пашата.

Това за хлебчето. Нататък почва същинската зидария.

Сос. Ма не какъв да е сос, а сос с  рецепта, която може да изтръгнете от него само през трупа му. То не е баш сос – то е еферия и феерия от вкусове! За желаещите да се доберат до рецептата има два варианта – единият е да убиете Батката и през трупа му (както стана ясно по-горе) да се сдобиете с нея – с последен дъх на уста той ще ви я сподели, слушайте внимателно – няма да повтаря!), другият е да напишете „ЕСЕ“. Някъде. Под нещо. Може и на произволна публикация под фейсбук. Без да сте го желали може да спечелите и къща в Канада, ма тогава ще ви е през хуя дали имате рецептата за този, наистина върховен сос.

След соса строежа вече се разгръща – лист маруля (марулятя е минимум от Светите земи в Близкия изток), резен домат (той пък е от слънчево Мексико, посаден край стената, която Тръмп вдига на границата между САЩ и самото слънчево Мексико), пак малко от соса с тайна и претайна рецепта (ЕСЕ, ЕСЕ, ЕСЕ!!!), руска салата (к’во? аз бих сложил) и затаете дъх…готови ли сте?…връз всички тия невероятни и редки продукти – КЬОФТЕ! Ма не какво да е кьофте, оважаеми глопачета, ами ТЕЛЕШКО КЬОФТЕ! И не просто телешко кьофте, наивни почитатели на баналната заешка яхния с много лук, а телешко кьофте от месото на теле, хранено от ръката на Кралицата Баба на Острова – Елизабета (мисля, че след като тоя рептил отдавна чукна 90, то няма нищо лошо да я наричаме Бабата), но ако не от нейната, то поне от ръката на новата ѝ снаха – Меган Холивудска. Абе, трябва да е теле за чудо и приказ, като примера от току-що и/или да е снимано минимум в два документални филма за Анимал планет, в краен случай – пряк потомък на кравата Милка.

И сега, че се отплеснахме в подробности (но важни подробности!) – върху кюфтето се слага някакъв чедър или сирене Бри или синьо сирене или зелен камък, но нещо екзотично трябва да има обезателно! Конструкцията (тя вече минава с два метра Пловдивската кула на културата) я завършваме отново с маруля, сос (за всеки случай – ЕСЕ!), лук (някакъв супер рядък лук, ей!), пържени картофи, домат, бекон, суджук, бахур, мусака, обезкостен свински джолан и…щипка любов, защото тя, любовта, освен, че ще спаси света, ще направи от нашият/вашият/техният бургер „БургерЪТ“!

Имайте предвид, че след последните невероятни, страхотни и култови съставки, които бяха нахвърляни върху хрупкавото хлебче, височината вече е надхвърлила кулата в Пловдив и е на сантиметри под рекорда държан до момента от Бурдж Халифа в Дубай. Ако не сте Делян Пеевски или Лиляна Павлова и устата ви не е в състояние да обхване поне цяло стандартно откъм килограми (100-110 кг.) печено прасе заедно с копанята му за помия, то само ще наобикаляте тоя бургер (Бургер Халифа), това архитектурно чудо без вкопани основи и ще преглъщате на сухо.

Да оставим Батката сега и да видим какво ще ни направи за гледане само отдалеч симпатипното момче с поведение на Мис Тигрова в лайф за фейсбук

Разбира се и то ще ни прави бургер, само, че има намерение да е с нещо още по-вълнуващо като пълнеж. Очаквам да смае публиката, като каже, че вместо кюфте от теле, ще използва месо от контрафилето на къртица, от плешка на хомяк, от бут на капибара или тлъстинките от катеричи гъз да речем, но какво разочарование, ах, какво разочарование – пак телешко!
Нещата около телешкото щели да са различни обаче и също толкова галещи небцето на свикналата да плюска шкембе-чорба българска уста.

Да, бе – щи слушам аз за салатата Айсберг от покрайнините на Бурунди, соса от мед от диви пчели от Пакистан, китайския памук от обратната страна на Луната и резенчетата салам от салама на Гестапо, в който са скрити „Грешната Мадона с големите бомби“ на Ван Кломп и „Пукнатата ваза с големите маргарити“ на Ван Гог при условие, че няма да използваш поне една трътка от колибри, ама друг път и по друга телевизия!

Мене к’во пиле с кисело зеле ме очаква утре (вече днес), вие ше ме калесвате тука с посраните си бургери! Айде на пързалката, мухльовци!
Божана вече я пратих по нея преди време – ей ви я ТУК да си правите компания…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *