Яяя......

Ваксините или що е то БГ МАМА

Публикувано

Помните ли ваксините от детството? Аз ги помня. От дете мразя игли, особено като знам, че ще се забият в мен. Майка ми още разказва как ме завела при личната лекарка, за да ми направи тест за алергия към антибиотик. За не запознатите ще обясня как се прави. Драсват ти на ръката една линийка с една игличка и капват капчица, за да видят дали ще има реакция. И каква мислите била реакцията при мен? Забелих очи и омекнах, като кашкавал на слънце. Едва ме свестиха. И то не от алергия, а от страх. Това го казвам, за да разберете, че наистина мразя игли.

В годините след това не веднъж сме имали вземане-даване с иглите. По-точно те вземат, аз давам кръв. След две бременности и раждане си мислех, че поне малко съм свикнала с тях. Дори реших да даря кръв, за пострадали в тежък инцидент. С влизането в Кръвния център обаче започнах да омеквам, като варен праз и реших, че явно няма да я бъде тази тъпа благотворителност от моя страна. Сестрите, като ме видяха да пребледнявам направо ме пратиха да си ходя.

Но за друго иде реч този път. Така, както мразя да бодат мен, мразя да бодат и децата ми. А при тях ваксини колкото щеш. С каката вече го минахме това упражнение, сега е наред малката. А сега ваксините не са онова, което бяха. Сега има интернет, информация, паникьосване преди, по време и след всяка ваксина. Не е да заведеш ревящото чаве, да го боцнат и всеки да си ходи по живо-по здраво. Сега три дни предварително се дава противоалергично, при самата ваксина се слагат специални чудотворни лепенки, а два дни след това се дава температуропонижаващо. Че на времето хората при операция на сърцето не са им давали толкова лекарства, колкото сега за една ваксина. И всичко това придружено от горещи молитви на ум и щателно оглеждане на отрочето. Появи му се пъпка-дали не е от ваксината? Ака само два пъти днес – сигурно е от ваксината. Сатурн навлязъл в Плутон – и това трябва да е от ваксината. Оп, отнесох се.

Разбира се, за допълнителна драматичност детето се тръшка цял ден и за всяко нещо. Кофти му е, личи си. Побърканите от притеснение родители (сред който и аз) са готови и на глава да застанат и в еднорози да се превърнат, само да се успокои детето. Гушкане, люшкане, пеене и така няколко дни, докато отмине паниката.

Да не говорим за самото чакане пред кабинета. Висим там с лица на осъдени на смърт чрез обесване. Полюшваме мрънкащото бебе и примирено чакаме да дойде нашият ред. Всеки чакащ е потенциално болен, който може да зарази с нещо детето преди ваксина. Старателно избягваме всички кашлящи, подсмърчащи или просто изглеждащи подозрително лица.

Защо ви казвам всичко това ли? Защото днес трябваше да сложим поредна ваксина. Само като видях пред кабинета тълпа, като за безплатен концерт на чалга певица, ми прилоша. Разминахме се с направление за профилактични изследвания. Пак имаше боцкане, но не онова страшното. А ваксината все ще трябва да я сложим, няма за кога да я отлагам. Но не днес. Днес ще спим спокойно.

Валерия Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *