Виктория Тинтерова

В името на народа..

Сутринта се начетох на какви ли не обвинения кам нас, народа.
От всякакви хора. Народът като едно чудовище, виновно за всички беди, ляво-дясно чудовище, зависи от фантазиите на хората за добре уредена държава. В едно, обаче са обединени – чудовището е безразлично, просто, тъпо, чалга, глупаво, виновно, виновно.. За всичко – за катастрофите, за Боко, за ГЕРБ, за Фъндича, за обезлюдените села – бе, въобще за всичко. Някак, обаче, пишещите се изключват от общата картина. Не е – НИЕ сме идиоти, а е НАРОД ОТ ИДИОТИ или ЕГАТИ НАРОДА, но най-популярно е – НАРОДЕ???

И аз като част от това чудовище съм обвинена от един човек, че написвам, квото написвам и си лягам да спя спокойна и удовлетворена. И че Боко не го интересувало какво пиша на „интелектуално-хулигански“ език, тва с езика съм аз, не Боко. Има си хас да го интересуваше…. Ние нямаме с него допирни точки, освен, че сме родени в една и съща година и съм яла понякога филия с мас и захар, щото обичаме у дома. Аз съм родена в центъра на София, в апартамент, в семейство на интелектуалци, нямам ни един метър земя никъде по земното кълбо, щото нямам роднини, които да са обработвали земя, а и не са били богати, та да ми купят остров. Нито магазини са купували…. Интелектуалствали са си безгрижно, без мисъл за реституция, което е твърде безотговорно към наследниците, нали?

Коза на живо, видях на 37 години, честна дума. Виждала съм малачета в Казанлък, ма до там се простират познанията ми за селските работи. Сега, като ида на село, се страхувам от змии, крави, овчарски кучета, змии, мургави братя, патки, които гонят хората, наводнение, разбитите, слепи къщи, змии, мишки, оси, права лопата, прасета, змии….

Човекът е написал, че като напиша нещо, заспивам в спокойно блаженство с чувство за добре изпълнен гражданско-селски дълг… Само дето не е написал, че преди това се оригвам доволно, пръдвам и айде в безбрежните, спокойни полета на съня. Сигурно, щото е възпитан, та не е искал да обиди дама. Аз не знам този човек какво очаква от мен – може би, вместо да пиша глупости тук, да изляза с една картечница, та да го отърва от Партията и правителството. Ма нямам картечница….

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *