Яяя......

В природата нищо не се губи

Публикувано

Житейската максима, че в природата нищо не се губи, днес получи ново, ярко потвърждение. Историята е следната:

„Софийски Солисти“ заминават на турне в Кипър. Било е някъде ’88, ’89 г, тоест – 15 години чакане за „Лада“, луканка у гастронома у ЦУМ само в понеделник, банани само за нова година и т.н.

Климатикът е бил почти непознато жувотно, тук таме само вентилатори. Не щеш ли, нашите хора откриват в Кипър страхотни огромни вентилатори на страшна далавера. Първи ги намира един от основателите на оркестъра, баща, майка, старшина на състава и образ невъзможен – Димитър Георгиев, по известен, като баща на нашите великолепни цигуларки Мила Георгиева и Юлиана Георгиева, а още по известен, като ТЪРО.

Та, купува той големия, колкото палма вентилатор, отива веднага в хотела и строява целия оркестър да заминават да купуват и те. При Търо нема не искам, купили и колегите от тез фамозни вентилатори….
Как са се качили на самолета и каква гледка са представлявали 15 сериозни мъже с цигулки и вентилатори в ръце….искам да видя тая гледка!

Кацат колегите на летището в София, Търо купува от фри-шопа 2 бутилки уиски, фъстъчки, мезенца, армаганчета, нарамва вентилатора, повлича куфара и хваща първото такси. Прибира се в къщи, връчва тържествено вентилатора на жена си, а тя вместо благодарност, изстрелва:

– Димитре, КЪДЕ ти е цигулката???!!!
Търето почва да мига, като плъх у брашно и се напряга да си спомни къде е забравил цигулката – на летището или в таксито… Изобщо не бих искал да съм на мястото му в този момент. Това е един от най- ужасните ни кошмари – дори насън да си забравиш (загубиш) инструмента, да не говорим наяве…..

Почва се страшна офанзива, който познава Търо, знае за какво става дума и нещата стигат чак до новините по телевизията. ОНАЯ телевизия!!! Репортерката пита Търо, каква е цигулката и той вика:
-Ми, една такава КВАДРАТНА (очевидно имайки предвид калъфа с цигулката).
В крайна сметка цигулката така и не се намерила….

Да, ама не! Преди няколко дни са се обадили на Търо не откъде да е, а от Казанлък – „Меката“ на музикалните инструменти в България. Някакъв човек си разчиствал тавана и намерил цигулка. Вътре той вижда снимка на „Софийски Солисти“. Очевидно човека е бил фен на нашия състав и може би е познавал някои от старите колеги, защото успява да разбере чия е цигулката, намира телефона на Митко и в момента, след почти 30 години, Търето пътува към Казанлък, за да си я прибере.

Поклон доземи пред този възрастен Човек! А ний очакваме утре Търето да дойде при нас ПОНЕ със същото количество уиски, което навремето се е оказало далеч по важно от някаква си цигулка. Абе, направо да отвори вратата с крак.

Тодор Митров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *