Виктория Тинтерова

Гол сценарий

Публикувано

Изкушена съм да напиша, начи, един сценарий. Чудя се дали да е за лекари или за политици? Чудя се дали да има голи хора? Гледам програмата на Народния и все още не са съблекли Мамалев в „Сако от велур“. Що сега така? Що обиждате така Стратиев, той не е ли класик? Моите ще са наполовина голи, наполовина облеКани. Нооо, добре, решено е – героите ще са смесени.

Първо действие:

Полутъмна, празна стая. В нея стоят трима мъже. Единият е дебел, другият е по слипове и държи диня, а третият е съвсем гол, само с едни очила. Ще ги наречем в работния сценарий – Х, Y и Z. А за по-лесно ще ги наричаме Хикс, Игрек и Зет. Ама Зет не като мъж на дъщерята, а като оня в задачите с басейни, дето най-много го мързи и пълни най-малко.

Хикс вади от бялата си роба един голям сандвич с кюфте, риба тон, малко хайвер, пържени картофи, майонеза и кетчуп, измъква от него с досада парче маруля и казва:
– И кво праим ся?
Игрек хвърля динята на сцената, така че тя се пръсва и хората от първите редове са целите в семки и парчета от плода и казва:
– Бе, я си глей работата, бе! По-тихо говори и си заври тия скапани сандвичи някъде… Ти знаеш ли колко ми е трудно? Не, ти знаеш ли, бе …? Панталоните ми взеха тия, ти знаеш ли колко бяха скъпи, бе?! Знаеш ли сега какво трябва да прави най-любимата ми жена, за да си ги върна? Добре, че съм възпитан, та не ти казвам какво точно мисля ….

И започва да мачка парчетата диня, от което публиката още повече се изцапва.

Зет кротко седи на стола гол, само по очила, но като вижда какво прави Игрек става, изиграва един танц /да не забравя да си избера хореограф, може би на някой балет от телевизорите…да помисла/ и казва:
– Извинисебе, извинисебе!
Музика – Триумфален марш от Аида, в изпълнение на Ку-ку бенд.

Преди да седне отново, Зет бръква в окото на Игрек с очилата си. Нали помните – той друго няма, гол е… Игрек започва да пищи и да се гърчи между парчетата диня, като целият се е омърлял вече… Хикс, докато дояжда сандвича, се обажда на 112. Идва един доктор с огромни проблеми, а глас зад кулисите разказва за тях /гласът на Ю.К., да не забравя/ – жена му му е изневерила, после е бутнала с колата една кофа, в която имало четири изхвърлени новородени питбулчета, които той взел вкъщи, понеже бил много добър доктор, а те му изяли масата и дивана, което събитие телевизорите снимали 6 пъти, а материала пратили на бракоразводното дело, вследствие на което жена му спечелила апартамента, понеже се доказало, че той е напълно безотговорен. Плачейки, докторът започва да реанимира Игрек.

Край на първо действие.

Завесата пада.

………………..

Горното е предизвикано от долното.

…………………

Ха, ново 20. Синът ми снощи беше на театър. Гледаха „Хамлет“ с приятели. Не го дочаках, легнах си. Та сега, като стана го питам:

– Хареса ли ти театрото?
Той:
– Оооо, много.
– Ту би ор нот ту би? – правя се на интелигентна, нали, нема да са даваме на тия хлапета.
Той:
– К’во?
– Как к’во бе, невеж такъв…

Обяснявам – череп, Хамлет, роднини, драма, екзистициален въпрос, най-известен монолог в театъра, мечта за всеки актьор, пак се правя на интелигентна…Той си прави закуска, уж слуша и изведнъж казва:
– Мамо, к’ви ги говориш, Хамлет беше гол. И пееше.
Млъквам изумена.

– К’во? – спирам да правя каквото правя и очите ми ще изскочат, като на геройче от… ама вече знаете как ми изскачат очите, казах ви преди малко.
– Гол ли? Ма съвсем гол, по пишка? – промълвявам немощно.
– Да, съвсем гол. И имаше едни с…. – казва някаква английска дума.
– С к’во? – чак ме е страх да чуя..
– С такива, дето полицаите се пазят от куршуми.. – пак казва английската дума.

Дали да не го набия за тия английски думи, светва една лампа в мозъка… отхвърлям… за сега… но продължавам да любопитствам
– Ама по гол задник? – опитвам се да си изясня концепцията на режисьора.
– Да, оффффф – вече адски досадено отговаря ДЕТЕТО.
Излиза от кухнята.

А аз отивам в интернет да видя що за Хамлет е тоя. Дето дадохме 15 лева детето да се окултури и образова.

Верно бе, хора, на една тъмна сцена един подскача. Подскача и онова там… И няколко като полицаи облеКани, и хора на кокили и жени по цици. И пеят от време на време. Бият се, мяткат се в едни води…. Има и малко небрежно разхвърляни черепи из сцената.
Може и да ми викате простак, ама няма да им стъпя на Хамлета.
И се надявам детето бързо да забрави….

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *