Виктория Тинтерова

ГРАМАТИКА НА ФАНТАЗИЯТА

Публикувано

Снощи една писателка готви в Черешката на тортата. Когато се представяше показа разни снимки и за една от тях каза:

– Това са снимки от сватбата на мен и моят мъж.

Ицо Хазарта пък, в изблик на родолюбие вика:

– Съвременната българска музика в огромната си част е отвратителна!

После показа среден пръст в Парламента.

Но след като свободно си говорим по телевизора за меко и леко, вагинални работи, прожектират ни човек, който ака с мъка и прочие тревоги около телесните ни мъки, що да не показваме средни пръстове?!
Ся, ако ще Маноил Манев да дарява цялата си заплата, че и последната си риза да дари, няма да ми стане симпатичен! И от мен за теб, Ице – един … пръст, понеже сме свободни ‘ора и можем да си правим каквото си поискаме!

Я кажете – пожарникарят човек, който гаси пожари ли е или професия?! Малките сладури казват, че е човек, който гаси пожари, а академичната общност, че е професия. Академичната общност е изключително възмутена от малките сладури. На малките сладури въобще не им пука за академичната общност – те искат да си играят и академичната общност да ги остави на мира. Тя обаче не ги оставя на мира, а измисля все нови и нови неща, та малките сладури да станат…като тях.
Бих препоръчала на академичната общност да не се държи като задник и най-сетне да земе да прочете и изучи „Граматика на фантазията“ на Джани Родари, една от любимите ми книжки!

„Много от така наречените „детски грешки“ се оказват след проверка съвсем друго нещо: излиза, че те са самостоятелно творчество, с помощта на което децата усвояват непознатите им още неща. Думата „pastichina“ (хапче) нищо не значи за детското ухо, затова детето не и́ се доверява и като уподобява предмета на вложеното в него действие, употребява думата „mastichina“ (мастикина — дъвка). Всички деца имат богати сбирки от подобни преосмисляния.“

Впрочем, полза от тази малка книжка биха имали и елита, и телевизорните задници…пардон лица, социалните и енсоциалните антрополози, писателите, че даже и Ицо Хазарта.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *