Яяя......

Грузинско сациви по български

Публикувано

Реших днес пак да сготвя нещо от грузинската кухня и си избрах от Ютуб едно сациви. Започвам да гледам клипа и виждам, че готвачката вече е сварила една кокошка. Яка свободна кокошка, израснала под звуците на „Танц със саби“ на Хачатурян. Ся аз кокошка нямам, но съм извадила едни свински вратни пържоли и решавам, че това сациви не е задължително да е от пилешко.

Жената казва, че месото трябва да се свари. Хммм… да варя свинско? Твърдо нье!

Подреждам тлъстите пържоли в една тава, мятам във фурната да се пекат и отивам да си полегна, защото не се налага да отпенвам някакво пилешко, нали така? След час пържолите са готови и аз лениво се завлачвам в кухнята, за да довърша рецептата.

Жената от клипа реже три глави лук и ги вари в малко бульон, след което ги намачква с едно чукало за пържоли. Решавам, че мога да улесня процеса, обелвам лука, режа всяка глава на четири, изсипвам тия едри сегменти в чашата на пасатора и с малко вода ги пасирам на нещо като айрян. После изливам тая течност в една тенджерка и просто включвам котлона. А, да, сещам се, че готвачката сипваше бульон, така че натрошавам едно кубче таквоз и по-точно Vegeta NATUR. Оставям еякулатът да ври, докато продължа да гледам клипа.

Тук обаче възниква леееека трудност – трябва да сложа малко от подправката уцхо-сунели. Отварям гугъл и питам що е то уцхо-сунели. Било пажитник, моля ви се! То не че знам какво е това, де… Гмурвам се от википедия в уикипедия и какво се оказа? СМИНДУХ! А аз се канех да тичам в магазините „Берьозка“, за да си купя! Не може един сминдух да има толкова засукано име, замислям се обидено аз. Продължавам да се ровя и разбирам, че на английски тази подправка се казва Blue Fenugreek, респективно син сминдух, обаче сега съм още по-объркана, щото не знам тоя сминдух, дето го имам в чекмеджето дали е син, дали не е…. Решавам, че няма да слагам уцхо-сунели и толкоз!

Връщам се в кухнята и започвам да меля орехите. През това време котката ми прави компания, т.е. оказва ми морална подкрепа, докато ѝ обяснявам колко е страшен света на подправките. После вече е лесно – изсипвам в оня луков бульон орехите, добавям кориандъра, а вместо шафран слагам куркума. Следва канела и карамфил, обаче не на цели пъпки, а щипка смлян. Опитах, добавих сол и после залях с този сос пържолите.

Ами това е сациви – мързеливо, лесно и вкусно. Обаче тази подправка уцхо-сунели се оказва жизнено необходима – тоя пажитник лекувал какво ли не, а и от него се стягали женските гърди и изчезвал целулита, пък при мъжете увеличавал потенцията. Ще се ходи до „Берьозка“ и дано правят отстъпки за поръчка на едро…

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *