Яяя......

Да получиш повече за парите си

Когато имам време и възможност пазарувам всяко нещо от съответното му място. Месо от месарницата, сирене и мляко от млечния магазин, плодове и зеленчуци от пазара или от зеленчуков магазин…
В такива магазини може да се заговориш с продавача, да научиш някоя тънкост в рецепта или съвсем нова такава, да попиташ какво точно да вземеш, защото ще приготвяш едикакво си, може да обсъдите международното положение, времето, курса на долара, да разкажете семейна или любовна драма, да поплачете, да ви утешат, да си разкажете виц – за всииичко може да се отвори приказка, ако само си отворите устата. Ако сте и приказливци като мен, често се случва да се чуе и репликата „Еее, мойто момиче, чакай, чакай щи дам от прясното, ей ся ми го донесоха, още не съм го изкарал за продажба!“
И днес имам аз такова време и влизам в зеленчуков магазин (някои мои роднини са пропуснали да сложат два домата между роклите на детето, та се налага да правя оборот на варненската конкуренция). Магазинчето е квартално, в съседен на моя квартал, знам го, но рядко го посещавам. Та влизам аз вътре и зад кантара продавачката е с най-най-къдравата коса която съм виждала – навити масурчета като пружинки и сякаш от скалпа ѝ още излиза косата усукана на къдричка и с най-най-най-хипнотозиращия глас, който съм чувала. Познава почти всичките си клиенти, разговаря с всеки от тях и е супер ведра. Аз пускам пред мен на опашката двама-трима човека, само за да я слушам как говори с този топъл, нежен, мек, леко напевен, кадифен глас. Звучи така, че ми се приисква да си опъна една постеля ей там межди пресните картофи и тиквичките, да легна и да я слушам цял ден как говори. Влязох за домати, а излязах още с тиквички, чушки, моркови, патладжан и магданоз. Не мога да си представя, как тази жена се е карала на децата си!?
Най-вероятно просто е изчуруликвала нещо и разтопени от гласа ѝ те са се превръщали в малки послушни котенца. Опитвам се да си представя, че се кара с мъжа си (мъжете ѝ…няма начин с тоз глас!), но съм сигурна, че и те са се разтапяли след като чуят напевният ѝ тембър и мекотата му ги е разтапяла до съставните им молекулки. Не опънах постеля там, но си купих още праскови, круши, малинки и кайсии и някои от тях бяха от ония „чакай, чакай, от пресните щи дам“ ?
Добавената стойност към покупките са съвети за сладкиши, сиропи и сокове и удоволствието да поговориш с някой непознат, така сякаш си пиете кафето всеки ден.
Получих повече, отколкото платих.

Ваня Милчева

One thought on “Да получиш повече за парите си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *