Яяя......

Детски карантинни приказки

Публикувано

Тръгнала Червената шапчица към къщата на баба си. Носела в ръка една кошничка и весело подскачала по пътеката към гората. Изведнъж пред нея застанал един униформен мъж, който ѝ препречил пътя и отсечено казал:

– Аз съм генерал М. Къде си тръгнала, малката?

Момиченцето се усмихнало и обяснило:

– Отивам при баба, за да ѝ занеса топла питка, масълце и бутилка вино.

Генералът се намръщил:

– На колко години е баба ти?

– Ами на осемдесе и пет.

– Начи веднага се връщаш обратно вкъщи, щото може да заразиш баба си с корона вирус, ясно ли е? Искаш да убиеш жената ли? Освен това ако ѝ носиш всеки ден само питки с масло и бутилки алкохол, то вашите искат баба ти да хване скорбут и да пукне!

– Ама баба няма какво да яде! Тя е стара и не може да си сготви…

– Ами да сте я прибрали да живее у вас! Социалните ще я хранят. И въобще няма да стъпваш в гората, защото едни еколози се опитват да заловят някъф вълк! Айде сега кръгом и бегом при ваште!

Дотук с Червената шапчица.
Половин час след това към гората тръгнал един ловец с малко момиченце. Докато въоръженият мъж страдал душевно, щото трябвало да убие хлапето, почти се сблъскал с генерал М. , който хладно го попитал:

– Ти къде с тва момиченце? И маска нямаш, и наредби не спазваш…Имаш ли поне разрешително за тая пушка Берета 686, а и ловния сезон е закрит. Кво прайм ся?

Ловецът стреснато отговорил:

– Ама аз не съм виновен, царицата ме накара да заведа Снежанка в гората и да я гръмна!

Генералът строго занареждал:

– А такааа…Значи не само не спазваш изолационните наредби, ами даже и убийство подготвяш!

– Ама тя царицата…- смотолевил запотения ловджия.

– Чакай малко! – махнал с ръка генералът, извадил телефона си и набрал номер – Ало, Гешев, тук имаме сериозен проблем с Короната!

– Аз да не съм лекар, бе! Кво искаш, да арестувам вируса ли? – отговорил онзи.

Генерал М. ниско изръмжал:

– Като казвам Короната, имам предвид Нейно Величество, а тя е поръчала убийството на принцеса Снежанка! Веднага ела тука!

– Не мога, бе, човек! Тъкмо заловихме седем джуджета, които незаконно добивали в няква мина злато и диаманти и след малко ще ги разпитваме. Ама ще пратя един екип от специалните служби да прибере царицата.

Генералът прибрал телефона, въздъхнал тежко и уморено заговорил на ловеца:

– Виж кво, дай да заведа тая принцеса обратно в двореца, където ще изчакам ченгетата, а ти отивай в гората и се карантинирай там за две седмици. Ако видиш един вълк, вземи го гръмни, ама гледай да не го объркаш с някой от еколозите, дето също го търсят. Като ти свърши карантината, ела на разпит за тоя случай с царицата. Аре тръгвай, че тая вечер трябва да проверя един сигнал за противоизолационен бал с някакви каляски от тикви, коне-мишки, лакеи-гущери…..абе някакви наркомански истории.

Генералът хванал чернокосото момиченце за ръка, повел го към двореца и започнал нравоучителна лекция:

– Виж ся, мойто момиче, ще трябва да затворя двореца заради карантината, а от теб ще искам да си послушно принцесче! Няма да излизаш навън и ще ядеш витамини, примерно ябълки. Ако ти е скучно, отиди в оная високата кула и се убодѝ на вретено – така и ти, и всички в тоя замък ще заспите за сто години и няма да се налага да ви търпя противокарантинните действия….

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *