Яяя......

ДЗЕН И ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ПОДДЪРЖА ВКУС

Публикувано

Понеже се оказва, че щом не харесвам опаковки, значи нищо не разбирам от съвременно изкуство (което е вярно, няма да лъжа) и съм безбожен хейтър, ще ви кажа как бих постъпил аз, ако харесам нещо. Няма да казвам на хората, че са хейтъри и как нищо не разбират, да изтъквам колко са глупави, да се мъча да показвам нуждата от някакво превъзходство.

Виждате една обикновена илюстрация, на бюфет във влак. На пръв поглед нищо, обикновена работа. Обаче ако се загледате в детайлите нищо не е както трябва. Слепият костюмиран човек чете вестник, а в чинията има очна ябълка. Ръката на майката е пипало на октопод. Жената с ножа, реже пай с кървав пълнеж. Зад нея има скрил се в тъмнината октопод. В кафето пяната образува череп.

Илюстрацията има доста референции, или препратки. Някои от тях са очевадни. Като стил се опитва да напомни на Едуард Хопър, с най-известната му картина и едно от най-познаваемите американски произведения – Nighthawks. Тематично пък взима идеите на Лъвкрафт, един от пионерите на ужаса, който описва страха ни от непознатото, онзи космически страх, от който ти настръхва кожата. В илюстрацията също може да се прочете част от текста на тетрадката, има няколко още попкултурни референции.

Виждате ли, не е трудно да кажеш защо ти харесва едно произведение. Няма нужда да задоволявам някакви нужди за да обяснявам защо са глупави или хейтъри хората, които не харесват тази картина. Просто изразявам какво предизвиква у мен като усещане, как ме кара да разгледам и да търся културни референции и ми напомня творци, които и аз харесвам.

ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО?

Не е важното какво и защо. Вместо да рева колко са глупави или какви са хейтъри останалите, да разтягам клишета за Ганя (без да съзнавам Ганята в мен, а само в другите, парадокс, нали?), бих казал с няколко изречения дори малкото прости неща, които са ме накарали да я запомня картината. Обикновената картинка.

Толкова ли е трудно, дар слово ли загубихте? Изпитвате затруднение да кажете и напишете няколко прости изречения какво харесвате? Затруднявате се? Което никак не резонира добре с претенциите ви за перфектност относно изкуство и презрението към нас, О, невежите, плебеите на новото време. Клетите неразбрали.

Или изпитвате нуждата да изпъквате като мучите колко са глупави останалите и колко сте напред, богоизбраните, от нас, Ганя, нищожествата, махленските драскачи. Дали осъзнавате колко сте смешни отстрани?

Daher Farid Daher – Lammoth

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *