Искра Веселинова

Добро утро!

Публикувано

Добро утро!

Не мога да ви опиша откога ме сърбят пръстите да цапна ей такава една хубава снимка на закуска, каквато аз едва ли някога ще се наканя да приготвя, хеле пък да аранжирам елегантно.

Истината е, че повечето хора не закусват. От хората, които закусват, повечето хора закусват с някоя мазна баничка и боза. От хората, които закусват, но не закусват с баничка и боза, повечето хора закусват с приготвени вкъщи сандвичи. Майките, които приготвят закуска, рядко имат време и нерви да рисуват очички от доматки и устички от резенче краставичка. Маже се бързо и ловко, сякаш маймуна бели банан – („А бе, ти знаеш ли колко е вреден маргаринът и май го правят от нафта?
-Майната му, мълчи там!“), отгоре се пльосва шунка, салам, или каквото там има, нямаме време да стържем кашкавала, пък и рендето кой го знае къде почива в мир в гроба на незнайния кухненски воин. Накрая цялата композиция се тръшка в чинията. „Яжте, бре, маскари!“

Затова ме досърбяха пръстите за такава една хубава и невъзможна картинка. Още повече, че много хора започват деня си във фейсбук винаги с такива картинки, а го завършват с изображения на кристални чаши, вино, хайвер и изящни боси дамски нозе, опънати на елегантна лежанка; на облегалката виси мъжка вратовръзка, а през отворената врата на банята, сред пАрата, се вижда мъжки силует с пешкирче около мускулестия ханш, демек – сещайте се. И това е от тези хора – „Добро утро“ и „Добър вечер“. А, понякога има и „Лека нощ“ със сладки мечета по пижамки, прозорчета с шарени завески и розови и сини балдахини на легълцата.

А при нас какво е? „Спиш ли?“ „Не спя. Гледам новините“. „Ми тогава защо хъркаш?“ „Тихо, тихо, да чуя времето! А, той пак оня дебил с поетичните извращения. Нищо няма да се разбере“. „Айде, заспивай, и се обърни на другата страна, че направо ми проглуши ушите“.

Искра Веселинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *