Яяя......

ДУХЪТ НА ШИЛЕР

Публикувано

Изборите в Германия свършиха. Едното зло беше заменено с друго зло. Това обаче е важно на пръв поглед. По-интересен е фактът, къде кой за кого е гласувал. Както винаги единствената партия, която става за нещо на изборите е Алтернатива за Германия. Къде, обаче са избрали да ѝ се доверят? Естествено в бившата ГДР. Нищо, че някои от хората в тази партия са си нацисти. Това не е важно. Важното е друго: Манталитетът и начинът на мисленето на хората.

Тук е много удачен моментът да си обясним разликата между това да те окупира СССР и да те окупира Запада. Един текст на руския режисьор Андрей Кончаловски ми излезе във Фейсбук. Ще цитирам само част от него:

„Когато снимах „Райх“ търсех артисти както в Западна Европа, така и в Източна Европа. Тогава нито един западногермански актьор не се съгласи да играе началника на лагера! А актьорите от Източна Германия бяха готови с удоволствие да го направят! И всичко това, защото източните германци не развиваха чувство за малоценност. Западните германци са преживели чудовищен натиск от страна на американците, чудовищно влияние върху техния манталитет! Имам предвид денацификация: страхуват се да говорят за историята на Германия, свалят очи. Изброявам на германците: „Е, имаше Хегел, Бах, Шуман, Ницше – великият германски дух!“ – свалят очи и се оглеждат! Нищо чудно, че веднъж Чърчил е казал: „Ние не се бием с Хитлер. Целта е да се потисне духът на Шилер.“ Това е значима фраза!“

И тук аз смесвам това, което видях на последните избори и това, което прочетох от него. Защото, когато утре някой розов комсомолец тръгне да ми обяснява как е много по-добре да те окупира САЩ, отколкото СССР, аз просто ще си замълча и ще се смея гласно. Има едно нещо, което много хора отказват да разберат: Държави като Русия нямат нужда от колонии, имат нужда от партньори, а държави като САЩ единственото, което могат да имат е колонии. Защото така е устроен света. Това е факт, както факт е, че 2+2 е 4.

Погледнете и вие картата на изборите. Нормалността е на Изток. Желанието за съхранение на човешкото, на нормалното, на живота е на Изток. На Запад ни обясняват как трябва да съжаляваме „терористите затворени от правителството на Асад в сирийските затвори и да ги приеме в Европа“ и как „трябва да си бутнем завода, в който работи половината град, защото пречим на природата“.

Не знам за вас, но аз виждам бъдещето по този начин: Чалмосан брадясал „борец за Свобода“ от Сирия ви обяснява, че трябва да си гътнете завода, в който работи половината град, щото пречите на природата.“

Найс, а?!

Fil Ivanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *