Яяя......

Еко ден

Публикувано

– Май съм ви карал и друг път – започва съвсем тривиално таксиметровият.
Поглеждам в огледалото и завъртам глава многозначително, измърморвайки – „Можи“. Не ми се говори и ми е студено и ми се пуши, а днес ми е еко ден – без цигари, без кафе, без храна, без бира дори… даже вода не съм пила…тъй и тъй ше се мре, поне набързо да се приключи.

Човекът тактичен, усеща, че не съм на кеф и любезно пита:
– Отзад или отпред да мина, виждам, че сте с багаж?? – има предвид къде да ме остави.
Завъртам пак многозначително глава – „Се тая. Където ви е удобно“ и отново се пренасям в романа „Тютюн“, като се мъча да се сетя за поне една любовна сцена в която не се пуши. Да, бе! Няма такива романи и филми. Поне в този ден и в мойта глава.

А в колата чисто, ухае на свеж ароматизатор и музиката тиха и приятна…нещо на старата „Тангра“ беше (и тях си ги представих с цигари) и се навеждам напред и леко потупвам шофьора по рамото, да смени, или по-добре направо да спре музиката и човекът се стресна от мойта активност и леко наби спирачки и тоооогава приятелчета, „багажа“, който носех и който всъщност беше една празна червена кофа с капак, която ползвам, като контейнер за превоз на кисело зеле от старата ми маза и отивах да я заредя отново, се изсипа от чантата и капака падна. И край! До тук беше със свежия аромат в аФтОмОбила!

Са ше кажити – ми ти, писюрко с писюрката ти, с мръсната кофа ле тръгна?! Не! Много старателно я измих, първо с течен антибактериален сапун и после с интимен душ гел, но капакът, него явно леко съм го неглижирала. Шофьорът резко се изпъна на седалката и още по-резко натисна копчето на предното стъкло, като го отвори наполовина
– Ей, изтровиха на с тез лайна! Само за секунда, от движението да се проветри…

А мен кой ме би през устата да се обаждам, незнамнезнам…така и така си мълчах темерутската през цялото време, взех, че изръсих:
– Ама, много Ви моля, затворете, не е отвън.

И толкоз беше с достойнството ми.

Плащам…и пичът:
– Няма да се притесняваш, на всеки може да се случи…аз какви съм ги карал….

Златина Славова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *