Яяя......

Животът не спира на Разпети петък

Публикувано

Животът не може да спре на Разпети петък. Не може. Не може да е „национален празник“, просто защото е най-страшният и срамен ден в църковната/християнска/ библейска история на човечеството. Вероятно не може да бъде и ден на повсеместен траур, просто защото ще станат твърде много „почивните“ дни за простосмъртните миряни.

И така, Разпети петък, бавно, но стремително (и преднамерено!) влиза/го вкарват в групата на всекидневно почитаните дни – ден на целувката, ден на коляновия вал, ден на българския розов домат, ден и на френското синьо сирене, на мухобойката, на туроператорите, на липосукцията…И така до днес – петък преди Великден, известен като „ДЕН през който не се боядисват яйца“.

Тюх, да му са не види, начиии. Бе, те ше ми кажат, че не се боядисвали! Ей ся, като им нахакам тука моите планини от виртуозно боядисани яйца, свят ще им се завие! Около нас и вътре в нас, разрушителни сили се опитват да унищожат най-елементарното познание за Вярата ни.
И това всъщност е хубавата новина!

Значи няма по-голямо доказателство за генезис на човешката Вяра, когато всячески се работи отдолу, отгоре, отвън и отвътре за нейния абсолютен разпад! Боядисваме яйца лудешки, месим ги тези козунаци с професионалният размах на пекари – столетници!

Подготвятме се така, сякаш сам Христос ще инспектира ювелирните ни творения. Може и да е богоугодничество, да! Може и да е малко смешно, така е. Може и да не сме напълно посветени, дали е „велик ден“, или пък „виликден“, но няма земна и космическа сила, която да ме убеди, че хората, в частност българите, посвещаваме нощни бдения над козуначените теста, за да ги покажем във фейсбук! Обратното е! Показваме ги, за да се приобщим.

Защото инстинктивно усещаме, че тези малки моменти на върховни усилия ни сближават! А, по този начин се доближаваме до Бог. Исках само да кажа, че вашите четвъртъчни, петъчни, съботни, и прочие боядисани яйца, ми вдъхват Надежда, че не е напразно Христовото разпятие ❤

Ще лайквам до припадък, защото в своето наивно разбиране за Божественото, аз съм всъщност напълно убедена, че сме изправени пред голямо изпитание и дори битка – на доброто срещу злото! Битка за нашето собствено Възкресение.

Алена Велчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *