Виктория Тинтерова

Забрани на едро

Публикувано

Кириякус Мицотакис резко ми стана антипатичен! Аре стига с тия забрани! Аман, така се увъртолихме в забрани, че вече загубих дирята какво е разрешено.

През соца беше лесно – беше забранено единствено да кажеш – ДЕМ на Тодпр Ж. по телевизора. Другото всичко беше разрешено или поне беше направено така, че да можеш да го заобиколиш с финт. И ние знаехме, че те знаят, че ние знаем как да ги заобикаляме забраните.

Имаше например следната – семейство да има два апартамента. Глупост, ама ква… Е, хората веднага намериха начин – развеждат се и готово. Че даже си ставаха щастливо разведени за цял живот.

Даже имаме история в семейството с виртуозно заобикаляне на забрана. Човечец от Вършец спечелил декар място в Бояна, ама какво да го прави този декар? Не може да го ползва, далече малко за вила… та решил да го продаде. Наще разбрали някак това, ама не могат да го купят, не помня вече защо – тъпашка забрана някаква… Е, писаха го братчед, който дарява, платиха му на ръка и готово….

Софийско жителство – жениш се и готово. Или ако никой не те иска, щото си много грозен и тъп – регистрираш се в Костинброд, па си живееш в София.

Или не можеш да си купуваш разни работи от Кореком… да, бе не можеш!

Не можеш да има частно производство на копчета, да речем, ми тогава се регистрираш в кооп… не помня как се казваше, купуваш си шприц, слагаш си го в мазето и почваш да правиш герданчета, копчета и прочие пластмасов кич. Знам, защото и това съм работила. И получавах два пъти повече пари от майка ми, проектант на язовири.
Почти всички инженери чертаеха „частно“, вечер…

Като станах фотограф, ходех в началото да снимама „частно“ сватби.
Зидари зидаха частно, водопроводчици поправяха мийки
/както казваше баба ми/, електротехници оправяха телевизори, перални и чушкопеци частно….
Учители дава уроци по къщите си.
Шивачки шиеха … частно.
Така де, все намирахме вратички.

В селата и малките градове никой не забраняваше на хората да гледат прасета, кокошки, крави, овце, лозета.
Тези и подобни тъпашки забрани в късния соц, който аз познавам, му изяде ушите.

ЕСъто е тръгнало с ракетна скорост по тоя път. Не може да забраняваш непрекъснато и хората да не те възненавидят.
Мицотакис, няма дълго да те търпят гърците, а на бас….

Това не носталгия по младостта ми, нито по соца, а обективнен поглед. И огромно отвращение към тъпашки забрани.
Иначе пък е хубаво, че най-известната фирма за сутиени и дамски гащури – Victoria’s Secret, има вече манекен-трансексуален човек. Бил момче, сега е момиче. Или обратно…. И много се гордеят с тази работа.

За да обобщя ставащото, ще се позова на класиката:
– Плувай, плувай, не е риба! – казал Чапаев на Петка

Отватително ми е! И ще си пуша в колата колкото си искам, аре… Впрочем, като туриха тия отвратни картинки на цигарите, какво стана? Или като премахнаха аромата от Кента и го направиха да мирише на Стюардеса, какво? Да не би човечеството да спря да пуши?
Пфуууу…

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *