Искра Веселинова

За всички онези, отминали „събота вечер“…

Публикувано

Понякога в събота вечер ми се приисква да се върна назад във времето – към онези чудесни години на дискотеките, когато се слушаха наистина хубави парчетан(ама как прозвучах като заядлив старчок), а не мазна и противна чалга.

Съботните вечери… Оглушителната музика, танцуващите светлини и онзи особен аромат на кожена тапицерия, цигари, парфюми и алкохол. Спомням си как веднъж на дансинга в една дискотека се озовах до Милена Славова – шарената, любимата рокерка, колоритна като екзотичен папагал, готината, забавната, с убийствения вокал и неповторими песни. Тогава направо се омагьосах, всички се омагьосахме и не мога да опиша как се екзалтирахме, без дрога, просто се изкефихме и в онази вечер, като се прибрах, пуснах „Робърт“ толкова пъти и на такива децибели, че накрая съседите задумкаха по стената.

Шумните компании. Приятелите, с които вярвахме, че ще бъдем заедно до края на света, а с някои не сме се виждали повече от двадесет години. Животът ни пръсна като бобени зрънца и ние се търкулнахме далеч един от друг. Някои са отвъд океани и планини, други са съвсем наблизо и все пак толкова далеч. Срещаме се понякога – променени, измъчени, натоварени с грижи, заговаряме се и внезапно, като лъч, светва позната момчешка усмивка, грейват същите трапчинки на приятелката, която вече има внуци и тези трапчинки като фамилен печат греят и на кръглите бебешки бузи на потомците.

„Познах те по очите. Същите са – зелени и тъжни“. Това ми го каза момчето, с което не бяхме се срещали от пети клас. Пети клас, за Бога! Цяла вечност. И после си спомних, че този посивял мъж, който има изключително красива дъщеря и с гордост крачи до нея, винаги стоеше близо до мен, а след часовете вървеше тихо и мълчаливо зад мен и приятелките ми.

Всъщност, и сега, малко поостарели, всички сте страхотни, хора. Грижите не са угасили очите ви, трудностите не са ви отнели чара, вие сте си същите – онези мечтатели и симпатяги, с които се забавлявахме заедно и вярвахме, че животът е само красив и носи само щастие. И сърцето ми трепва и се стопля, когато ви видя в децата ви.

Искра Веселинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *