Яяя......

За Жокера…

Публикувано

Мисля, че някъде вече изказах мнението си за „Жокера“ (филмът), но напоследък хвалебствията към него, ме карат да изкрещя – това е тъп и опасен филм!

Да – тъп!

Относно „перфектната актьорска игра“ на уважаваният от мен Хоакин Финикс – ами не знам… нищо особено. Персонажът предопределя и играта му – зле е!
Гледах филма внимателно, в очакване да видя нещо специално, заинтригуващо, вълнуващо и наистина – останах потресен от начинът, по който се манипулира съвременото общество, на което до толкова са му притъпени сетивата, че е много елементарно да се поставят желаните чувства и емоции. Вече е лесно – някой просто идва, отваря сърцето и мозъка, вади емоции и мисли, като изхабени консумативи, слага каквито му е кеф, удря „ресета“ и хайде – „бегай да играеш“!

Историята, как един психично лабилен човек е притиснат и наритан от обществото, което води до лудост и психопатски изстъпления е елементарна и плоска. На тази драма могат да се вържат само нормални хора и на това разчитат ненормалниците! Значи аз съм ненормален, щом не се хващам?!
И да, и не – моето семейство се е грижило за психично болен човек и затова ми е ясно, за какво иде реч. Няма шанс добър човек да стане лош – това идва ОТВЪТРЕ! Всъщност, дайте си сметка – всеки се е грижил за човек с проблем. Това е драма в началото – после грижата се превръща в рутина и нещо естествено. Всички живеем в кошмар, подобен на този, описан в мрачният комикс и някои се справят – други не.

Искам да кажа, че целият натиск, под каквато и да е форма и по каквато и да е причина не е оправдание, някой да изгуби човешкото в себе си, да деградира до комплексирано и зло НИЩО. Няма оправдание за това. Хора – не оправдавайте злото! Няма и една причина на този скапан Свят, която да оправдава античовешкото в някой, пък бил той и „психично болен“. Няма!

И ако нямаме сили да се борим злото със сила, то нека поне проявим РазУм и не се поддаваме на елементарни манипулации!

Живко Ванев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *