Виктория Тинтерова

За кожата на един дрон

Публикувано

Начи, вижте как е станало:

Р. се прибира от работа. Д. му е сготвила мусака. Р. се преоблича в домашни дрехи, хапва мусака и салатка, пийва една малка ракийка, Д. си пуска филмче, на Р. му доскучава и казва:

– Милоо, отивам да пусна дрончето, подарък от Ли Къцян и да видя какво прави комшията.

Речено – сторено.
Бжъъът, бжъъът… Дрончето се приближава до комшията Б., който си седи кротко на терасата и пие сок от бъз. Много жени-герб му пратиха тази година сок, плодородна беше за бъза… Слуша си Лепа Брена, тананика си. Гол е до кръста, защото е топло. Пред него, на масичката са разпиляни листове с програми за икономически разтежи, карти на хъбове и проектозакони. Когато дронът се приближи се виждат и двайстина снимки на обикновени хора, които искат помощ. Двама инвалиди в количка, които нямат рампа от блока, една пенсионерка, на който ѝ е изгорял покрива на къщата, един поп, с молба да се позлати кубето… и т.н.

По едно време комшията се провиква:

– Пешоооооо, дОнеси от онези кюлчета и малко евраци, да пратя утре на децата, попа и пенсионерката, че ми е много жал, пИши и за Рилския манастир да има малко…

Р. се ядосва:

– Аз защо нямам такива работи на масата? Защо не помагам на хората?! Аз всъщност не работя нищо, мама му! Аз съм безполезен шофьор на самолет! И защо никоя жена-бсп не ми е изпратила сок от бъз?

Обзет от злоба и завист, се спотайва в храста розмарин, който Д. е посадила, за да си имат за пиле с розмарин, докато стане време за сън. Но комшията работи ли работи и не си ляга. Изпива 4 кани бъз… и пак не си ляга. Р. не издържа и се оттегля при Д. И така всеки ден… Всеки ден!

Р. спира да се храни, да се подстригва и да се бръсне от мъка и завист. След месец Д., като една любяща, взима дрона, бжъъъъът, бжъъъъът през нощта, снима комшията как спи, промъква се в спалнята, отваря чекмеджето с помощи за бедните и снима. Каква подлост, каква ужасна низост…., тя плаче…. снима и тихо хлипа, знаейки много добре, че тия пари са за бедните, че комшията спи нАпреко на леглото от умора и грижа за хората…, че пистолетът е воден и е на внуците!!! Тихо, отдалеч, се чува Силвия Кацарова, която пее кахърно:
„Огъъън от люююбовв…..“
Но любящата жена е готова на всичко за любовта!

Ето как и защо е станало!
Днес вече Р. се е окопитил, изряза си ноктите, обръсна се, облече си костюма и отпраши за Перник умиротворен.
Д. е щастлива.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *