Виктория Тинтерова

За Коритарский и някаква Ива

Публикувано

За първи … и последен път погледах Коритарский и една Ива.
Издържах около 5-6 минути, дори моето телевизорно търпение има граници. Един приятел навремето викаше на витизчиите, известни сноби в младостта ни – изпращели репи. Е тия двамата са истински Изпращели репи.
Изпращелите репи се характеризираха с дълокомислени разговори за „Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет“, без да са го чели, разбира се, щото си е сложен за четене роман. Цитираха „Калки“, но не знаеха кой го е написал. Първото, което научаваха е, че Ерих Мария Ремарк е мъж. Носеха дървени и кокалени гердани, през лятото от миди, събирани на плажа на Варвара, косите им бяха немити и разпилени, дрехите много една върху друга, сандали от кожа с мръсни крака…такива едни неща. Нещо като хипита, ама не съвсем.

Та Коритарский и Ива са едни такива Изпращели репи. Коритарский е и сноб, а Ива си е съвсем обикновена. Уикипедия вика, че е поетеса и че е завършила специалност „Поезия“ в Москва. Те тия, дето са завършили в Москва особено мразят…Москва. Да се чудиш, щото навремето, за да идеш да учиш в Москва, трябваше връзки поне от Политбюро и огромна преданост на Партията и правителството и на КПСС.

Тя, Ива, остарява като истински цървул, заприличва все повече на Много Зла Вещица, ръцете ѝ с тия бели, твърди, огромни нокти са като на лешояд, аха и ще разкъса некоя нинова…
А Коритарский мига едно такова тъжно, може би малко го е страх от Ива, кой знае?

Да не земе пък да ми скочи да ме целува от обич и чувство на „заедност“ пред лицето на големия враг, мисли си Коритарский, докато слуша за разни приватизаций…
Големият враг е Нинова. Споменават и Сашо Диков, да онагледят огромното си презрение към нещата въобще. Става напрегнато, Ива говори ли говори… Бръчките й стават все по-големи…. Ноктите, ноктите… Очите… Страх.. Станишев… ДС…. Няма да издържи….Дано не спомене борисов, че това столче му е ценно… Обаче се овладява. Не човек, желязо е Коритарский!

Бе няма ли някой Робърт Пърсинг да обобщи Коритарските екзистенциални драми, омрази и силни чувства.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *