Яяя......

За разломът между народи и елити

Публикувано

За сериозни и професионални анализи на събитията по света си има специалисти. За жалост, повечето от тях са в слугинажа на различни каузи, кръгове и финансово-политически камарили. Дефицитът на почтено изработени и професионално поднесени интерпретации на събития и факти от обществения живот и развитие става все по-осезаем. При това – в световен мащаб. А това е важно за здравословното осмисляне на процесите и явленията, за да реагираме по подходящ, а не първосигнален и най-често елементарен начин.

Не съм и няма как да бъда в крак с всичко, ставащо по света. Със сигурност не съм и достатъчно подготвена да търся и откривам зависимости и последици от събитията.
Но едно нещо се налага на вниманието ми все по-натрапчиво: Разломът между политическите и икономически елити и народите става все по-голям и се задълбочава все по-скоростно.

Хората не желаят страните им да се пълнят с полуграмотни и нагли емигранти. Не, казват управниците, не сте прави, къде останаха нашите ценности?
Хората са гневни, че във всеки момент откачен аллахакбарец може да убие тях или техните близки в самолет, метро, концертна зала или просто на улицата. На това господарите на света отговарят, надничайки иззад гърбовете на тежките си охрани: няма да позволим да ни уплашат и да предадем демокрацията.

Хората намират за гротескно и тъпо някакви високоплатени чиновници да им забраняват действия, храни, начин на живот, наследени от деди и прадеди. Не, удрят с изнежените си юмручета чиновниците, кривите краставици и нещастните кокошки са престъпление.

Хората не проумяват защо в света се създават непрекъснато нови технологии и продукти, а животът им става все по-труден. Защо в Италия има 6 милиона бедни и три милиона икономически емигранти в други страни, питат италианците? Част от новоизбрания им политически елит казва: ще създадем базов доход, ще подкрепим пенсионерите, за да се освободят работни места за хората в активна възраст. Обаче Европа и статуквото в самата Италия вие до Господа: популисти, разбойници, да не сте посмели!

Хората се питат разтревожени защо от младежите до 25 години 45,2% в Гърция, 41,5% в Испания и 35,2% в Италия са безработни, без перспектива да създадат семейства и да се реализират като професианлисти? На това оядените коремчета от Брюксел отговарят, че са взети мерки и младежката безработица е намаляла с цели 2 /два/ процента – от 4 милиона млади безработни цели 80 хил. са намерили работа. То няма и как да са повече, защото това е субсидирана заетост, с пари от ЕС и ако парите за младите се увеличат, трюфелите и уискито на чиновниците трябва да се намалят и току виж някои си излекуват ишиаса. А какво е човек без ишиас на върха на ЕС? Голяма загуба за цирка, това ще е.

То и българското човечество не се подпитва за разни работи, но всъщност отговор не иска, защото като дойдат избори пак си поръчва от същото, и то по много. Нищо, че е смешно да наричаш енергийно и водно регулиране непрекъснатото увеличаване на цените на ток, парно и вода. Нищо, че здравното министерство и здравната каса съществуват, за да не ни допускат до качествено и достъпно здравеопазване и би трябвало да се наричат Министерство на смъртността и Национална погребалноосигурителна каса. За останалото „нищо“ не ми се пише, вие не по-зле от мен си знаете.

Виждам, че доста народ се чуди защо не е успешен референдумът в Македония. Ма как тъй, нали балканския Меркел се гушка със Заев, нали дори се направи, че не чува какви злобни коментари изрече после същия по адрес на България? Нали всички европейски лидери се разходиха до Македония с цел да я убеждават да си смени името? Нали дори Ципрас изяде по някой и друг ритник от своите заради споразумението от Преспа?
Е, точно заради това, де! И рекоха македонците: Данайци, вземете си даровете, искаме в ЕС и НАТО, но не на всяка цена и особено не с цената на националното ни достойнство!
Та за разломът между народи и елити ми беше думата, пък виж къде заби работата!

Бонка Цакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *