Яяя......

Зоотрополис – бог Пан

Публикувано

Време е да ви разкажа за поредния субект от митологията. Старогръцки бог с косми по цялото тяло, с кози рога, копита и опашка. Още с раждането му го оприличили на коза, а майка му така се изплашила, че го захвърлила някъде и си била камшика, та затова не се знае със сигурност коя е тя. Историята се триуми между Гея, Калисто и Пенелопа, а за бащи се спрягат Зевс, Уран, Хермес, както и всичките кандидат-съпрузи на Пенелопа. Мръсна история, която даже бабите пред блока не могат да измислят….или пък могат, вдъхновени от сериалите. И така – става въпрос за Пан.

Описанието на външността на Пан ми се вижда доста обидно, защото според мен той просто е мразел кола маската и е имал грозни обувки. Трябва да сме толерантни, нали така? Та на Панчо не му пукало много как изглежда, защото все пак бил бог на Аркадия, на планините и пещерите, на пастирите, стадата, пчелите и ловците. Танцувал прекрасно и свалял всеки, когото види, без да го интересува пола му. Само веднъж възникнал проблем, когато посетил голяма група пастири, преценил, че са му много, въздъхнал и ги научил да мастурбират. Все пак не можел да огрее всички, но се грижел за душевното им равновесие.
Самият Диоген от Синопа е писал, че Пан научил овчарите на такива просташки действия, но изобщо не му е хрумнало за благородния мотив на богчето!

Та за Панчо има доста легенди, една от които е за увлечението му по нимфата Сирингс. Видял той красавицата и тръгнал след нея, обсипвайки я с комплименти и салфетки, но тя се ужасила от вида му и скочила в реката, където нейните сестри ѝ помогнали, като я превърнали в тръстика. Панчо видял това и откършил парче от тръстиката. Питате се защо? Ами направил си свирка. Защо да е капо, нали? После веднага онодил нимфата Ехо и им се родило агънце, а когато му станало скучно, откраднал сухожилията на Зевс. Често изскачал на планинските пътеки и изкарвал акъла на туристите, откъдето произлезли думите „паника“, „панически“ и т.н.

Веднъж Пан успял да уцели десятката, като прелъстил богинята Селена, като за тази цел увил в овча кожа неепилираните си крака, но едно от най-красивите гаджета на Пан бил младежът Дафнис. Кръстен бил така, защото след раждането му неговата мама нимфа го оставила под лаврово дърво. Начи не знам откъде е тоя гаден навик на древните гъркини да си захвърлят децата където им падне! Айде, да кажем, Панчо бил много космат и рогат, та майка му се паникьосала, обаче Дафнис бил същи Мистър Свят и няма причина родителката му да го зареже.

Израснал младежът адски красив и в краката му падали всички жени и мъже, включително и Пан. Дъртия космат козел прикоткал Дафнис да го учи на музика и то точно да духа на свирката от тръстиката. Явно така създали песента „Дърт козел млада върба лющеше“. Та от свирка на свирка бая сериозно си ходели двамцата в почивките между други забивки с който им падне. Скулптурите се изтрепвали да изобразяват Пан и Дафнис в нежна поза, като древногръцката скулптура от втори век пр. н.е. на Хелиодор Родоски изобразява как Пан учи Дафнис на оная свирка

а по-късно някъф римлянин копирал същата статуя, но променил сюжета – там Пан показва на Дафнис как да работи с таблет

И така…

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *