Искра Веселинова

Играят ли деца вън…

Публикувано

Седя и гледам от прозореца – никакви деца не играят вън. Няма ги. Ни в делник, ни в празник.

Ако ли пък видя дете, то е забило нос в противната тухла на телефона, нещо чати, нещо сумти, нещо зяпа и върви като спънато, без да си гледа в краката. И си прави селфита. Много селфита.

Аз, когато бях дете, си играех. Можех с компания, можех и без. На село по обяд ходехме на надлеза да махаме на софийския влак, който ходеше до морето. Ние махахме от надлеза и хората от влака се усмихваха и ни махаха.

Обичахме да търкаляме гуми от колелета. Возехме се на стърчишките на каруците. Крадяхме сливи. Скитахме в лозята. Криехме се в царевиците. Следобед ходехме за хляб и изяждахме половината на връщане. Ходехме си на гости и си правехме манджи от кал, украсени с розови цветчета и камъчета.

По тъмно играехме на криеница. Бършехме си носовете в ръкавите. Сладоледът беше „Теменужка“ във вафлена фунийка. Пиехме сироп от павилионите в огромни стъклени чаши. В горещите следобеди седяхме на хладно вкъщи и четяхме книги от библиотеката. Или играехме на „Не се сърди човече“ и се сърдехме и се карахме. Беше по-хубаво, да знаете. Много по-хубаво.

…………………

Докато отпивам първата ароматна глътка кафе, виждам през прозореца циганката, която рови в кофите за боклук и събира пластмаса, хартия, разни неща. Тя винаги сутрин си носи хартиена чашка кафе от автомат и също като мен с удоволствие позволява на горещата черна течност да разбуди сетивата й.

Сигурно точно в този момент някъде по света мастит бизнесмен с пет – шест небостъргача и двадесетина фирми, също отпива от своето супер скъпо кафе, сервирано в прекрасен порцелан от изискана секретарка с делови костюм и дълги крака. Умилявам се. Как ни сближават малките радости в живота. Циганката поглежда нагоре и ми помахва. Аз ѝ помахвам в отговор и съм много доволна. После, в кухнята, помахвам със среден пръст във въздуха. Това е за бизнесмена. :)

Искра Веселинова

„Деца играят вън“ – филмът!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *