Яяя......

Истерично и пагубно

Публикувано

Истерично, безразсъдно и овчедушно се подготвят портфейлите за голямото изпразване.
За изтръскването, което мнозина ще изгладуват през януари. Защото стадото знае, че трябва да се купуват подаръци. Че това е добро. Всъщност не тълпата, а търговците създават и лъжливите традиции, и рекламите и стръвта да се купува на поразия. Така нещата около Рождество и Нова година се превръща в големия търговски оргазъм пред олтара на Златния телец.

Онзи телец, който Мойсей заповяда да се изгори, след като се върна при племето си с каменните плочи, на които замият Бог бе изписал заповедите си към хората.
Парадоксално как Рождението на Спасителя се превръща в търговско цунами. В което хората хаотично и безмозъчно се обсипват с предмети, за да загробят идеята за душевно спасение.

И малцина се замислят защо Месията се роди в сламата при магаретата и овцете и беше обгрижен както агнетата се обтриват след раждане в обора. Синът на всемогъщият Бог, който създаде световете, и земята в частност, и който според писанията можа да засади плод в утробата на Мария, без да ползва естествения път за посаждане на емибрион се роди….в обор. Бог ли не можа да осигури място за раждането на Младенежа си…? Или забрави за него, та майката се озова в страноприемница пълна до стълбите с гости?
Как съвършеният и всемогъщ Родоначалник на света допусна Спасителят да се пръкне в обора, ако не беше и това специален негов план. За поука на людете! Или някой смята, че Бог е стихиен, разсеян и небрежен?
Не беше ли това дадената на хората надежда, че не е важно къде и как ще се родиш, а какъв ще станеш…? Че не е важен битът, нито рожденото място, нито годината, нито уменията на родителите.

Къде прочетохме, че Роденият на Рождество си купи или му купиха нови обувки или го дариха с везана мантия или скъпо наметало? Къде и кой каза какво е имал той в дисагите си или дори с какво е разресвал косите си? При положение, че никой от авторите на евангелията не счете за нужно да напише поне буква за собствеността му или за поне едно негово материално намерение.
Най-важният „човек“ се роди в слама и умря с една дреха. Но промени света.

В негово име ли ще се блъскате на опашките и ще глезите децата си с лъскавите фъшкии на подаръчната индустрия? В негово име ли ще осветите дома си с натруфени елхи и с ястия? За да преядете празнично и да охкате високомерно по диваните, че ви е тежко… Че ви е тежко от имането, което сте натрупали…!?

Търговците, които той изгони от храма, за да е тихо и за се чуват химни вместо звонк, се върнаха. С нашето наивно съгласие. И направиха от храма МОЛ. И тълпите са там, а не под свода с ангелите, където той говореше за царството на Отца си. А тълпите гледат реклами, вместо да прочетат поне един стих от писанията. И погребват душите си под тежестта на търбусите си…

Не правете списъци за подаръци! Направете списъци кого да прегърнете и кого да целунете! И на кой каква дума да кажете!
С това и аз съм зает, затове не се явявам всеки ден тук.

Николай Илчевски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *