Яяя......

Историята на Аполон

Мисля, че е време да хвърлим едно око на Аполон (син на Зевс и Лето), защото все пак е красив и талантлив бог – бог на музиката, танците, поезията, предводител на музите, а освен това е бог на медицината и пророчествата. Не мога да пропусна толкова интересен персонаж! Представям си го като красив лекар, танцуващ около операционната маса със златен скалпел в ръка, тананикащ си 40-та симфония на Моцарт и отвреме-навреме подскача на полупалци. Лирата, с която често го рисуват, я е оставил в стерилизатора. Егати идиотията…

Аполон бил още блед пубертет, когато убил Питон, който тормозел майка му още преди раждането му. Не пише как точно я е тормозил, но нека видим кой е тоя Питон.
Има две версии:

1. Бил някакъв змей, който охранявал портите на Делфи (то затова после са наричали пророчиците Пития);

2. Бил цар на Евбея, ама голям разбойник, щото ограбвал светилища;

Ако е вярно второто, мога да си представя как е тормозил майката на Аполон, но при първото се получава доста извратено.
Аз не знам защо самият Зевс не е утрепал змея, след като е досаждал на Лето, но това е друга тема.

Та Аполон светил маслото на Питона и продължил да си прави чудесата и гадостите. Първо трябва да се отбележи, че според митовете и легендите той се жени за нимфата Дафне, като от бракът им се родили Асклепий и Орфей (така пише, бе, честно!). Погледнах дали и на други места споменават, че Дафне е родила Орфей и Асклепий, но за мое учудване в CV-то ѝ пише горе-долу следното: била се обрекла на безбрачие и целомъдреност, но Аполон не спрял да я преследва, докато тя капнала от досада и се превърнала в лаврово дърво (дафинов лист, демек).

Аполон рязко се отказал да спи с дърво и само си направил венец от листата (оттогава дошли на мода лавровите венци). Виждате абсурдното противоречие и нямам представа как така дърво е родило и Асклепий, и Орфей, но при боговете нищо не се знае…

Аполон бързо преглътнал тази метаморфоза на Дафинка и преминал на другия бряг на реката, където гаджета са му Хиацинт и Кипарис, а те били доста красиви младежи, но взели че по някое време се гътнали и Аполончо ги превърнал в зюмбюл и кипарис.

То и тук има интрижки. Например когато Кипарис погрешка сам убива любимият си елен, се тръшнал да реве до припадък, не издържал на тая мъка и помолил Аполон да го черпи една евтаназия. И Аполон, моля ви се, взел че го превърнал в онова дърво кипарис (тоя номер го бил научил от Дафне). А другия – Хиацинт, Аполон го убил случайно при хвърляне на диск. Абе пеерастка история!

След тва Аполон започнал да сваля Касандра – сестрата на Хектор и Парис от Троя, нали се сещате? Та в началото на ухажването Аполон обещал на Касандра, че ако му пусне, ще ѝ даде дарбата да пророкува. Тя определено била привлечена от тази възможност, с която после би могла да изкара добри пари от ясновидските предавания на Канал 3, а и щяла да натрие носа на маг Илиан и катерицата Изабел, затова изпърхала с мигли и обещала на Аполон да му разреши да ѝ продупчи билета. Той бил много щастлив и веднага ѝ дал способността да врачува, но Касандра премислила и не му пуснала. Тогава Аполон побеснял и я проклел:
– Мръсна кучко, ти ще предсказваш, ама никой няма да ти вярва, нъц!

И, разбира се, точно така станало. Например когато ахейците довлачили пред вратите на Троя оня дървен кон и казали, че го дават като подарък, Касандра се изтрепала да обяснява, че това е капан, обаче никой не ѝ повярвал и знаем какво е станало. Все пак Аполон до края бил на страната на троянците, вероятно защото бил свикнал жените да му отказват. Пращал на ахейците чума, но пък не си дал зор да подпали оня проклет дървен кон, щото и той си има достойнство в края на краищата. Продължил да ходи насам-натам и свирейки на лирата (или китара, квото му падне) лекувал хората, пеел, танцувал, по едно време бил ловец, овчар, строител….изобщо много странно развита личност. Ама много.

Има и списък на партньор(к)ите му – само двама мъже и шеснайсе жени, но щом в този списък са Дафне и Касандра, не се знае дали всички са му пуснали или е било само платонична любов. Напомням, че платонична любов е когато обичаш една жена, но тя се оножда с някой си Платон. Та така за Аполон.

П.П. Абе какво му е тва в ръката на Аполон?

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *