Яяя......

Историята на Арес с никнейм Марс

Днес ще ви обърна внимание на един древногръцки бог, за който Софокъл казва, че е роден в Тракия. Става въпрос за Арес (с римски никнейм Марс).

Знаем, че той е бог на войната, обаче обърнете внимание: Атина също е богиня на войната, но на честната и справедлива война. Арес пък – на жестоката, коварна и подла война, вероятно защото е емигрант някъф. Той уж е син на Зевс и Хера, но според някои легенди майка му го заченала не чрез онождане, а от докосване на вълшебно цвете, което ѝ дала няква нимфа Хлорида.

Името на тази нимфа е доста съмнително, защото означава „зеленикавожълта“. Съгласете се, че е ужасно да носиш такова име и вероятно тази нимфа от чиста злоба е раздавала оплодителни цветя на разни жени, за да ги пребиват после мъжете им, когато роденото дете прилича на комшията, примерно.

Както и да е, Зевс бил сигурен, че Арес е негов син, макар че го мразел адски много. Даже казвал, че ако Арес не бил негов син, щял да го прати в Тартар, което е вид сос и съдържа следното:

майонеза – 200 грама
лук – 1 глава кромид
кисели краставички – 6 броя
каперси – 1 с.л.
яйца – 1 брой
лимонов сок – 1 с.л.
магданоз
сол

Вероятно се чудите какво лошо има да те пратят да се къпеш в този сос, обаче древните гърци не са си падали по нещо, което не съдържа маслини Каламата и затова наричали Тартар най-гадното място в ада, където затваряли победените богове, титани и депутати. Предполагам, че е било таен спа център, защото този сос всъщност е много вкусен.

Обаче Зевс не пратил там Арес, сигурно защото чул клюките, че синчето му всъщност е тракиец и сметнал, че тоя навлек по-добре да си яде простата шопска салата, вместо да лапа разни гурме сосове. Все пак когато Арес изправял баща си на нокти (може би след някоя родителска среща), той го заточвал за една лунна година в медна амфора. Обаче Арес бил корав тракиец и напук на тате си си хванал за гадже самата Афродита.

Разказвала съм ви за нея (ето ТУК) и за съпруга ѝ Хефест и в случая трябва да напомня, че тая мацка кръшкала с кого ли не, защото нали е богиня на красотата и любовта, което за нея си било оправдание.

Специално за Арес има легенди как Хефест често заварвал жена си на калъп с Арес, обаче винаги ѝ прощавал, освен веднъж, когато не си бил изпил успокоителните: тогава заловил Арес и Афродитчето с мрежа, след което ги показал чисто голи на другите богове и те дълго време им се смяли, което малко ме учудва – все пак тези богове постоянно се показват голи по статуи и картини. Даже затова ви качвам картината от Тинторето – „Хефест хваща Афродита с Арес“, на която аз не го виждам Арес, а Хефест явно го търси между краката на жена си, като гледам къде се е надвесил.

Все пак Хефест бил добър човек….звинети – бог, щото жена му продължила да се опрашва с Арес и кой ли не още, а Хефест търпял спокойно и невъзмутимо (може да е бил рекламно лице на антидепресанти). Та нашето момче Арес даже участвало в Троянската война, но сестра му Атина го победила, щото е богиня на справедливата война, нали, пък и имала гръцко поданство, а произходът на Арес е малко под съмнение. И се питах кое е по-лошо – да си роден в Тракия или да си заченат от някво цвете?

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *