Яяя......

Историята на Пенелопа или – Сто години са мота

Публикувано

Всички сте чували за Одисей, а някои дори сме чели за него. Сега няма да ви разказвам за тоя хитрец, а по-скоро за жена му – Пенелопа.

Знаете, че Одисей отишъл на война и по-точно Троянската война, дето се проточила десет години и то заради Хубавото Ленче. Няма да разказвам за войната – тва Брад Пит, Орландо Блум…обаче Шон Бийн беше Одисей. Та след края на войната Одисей още десет години пътува към дома си, където го чака жена му Пенелопа и синът му. Това прави отсъствие от двайсет години общо, така че след като се върнал, Одисей взел да разказва какви ли не небивалици, за да се оправдае къде е маал гащи толкоз време. Имал е богата фантазия и жена му му повярвала, та даже Омир написал (продиктувал, де) книгата „Одисея“. И всички чак до днес ръкопляскат на Одисей, без да се замислят малко как може един мъж така гаднярски да зареже жена си и тя да го чака двайсе години! Па даже да е Шон Бийн, пак няма оправдание, нали така?

И сега да видим коя точно е Пенелопа и как се е омъжила за Одисей.
Историята е неприятна, поне според мен.

Одисей първо е бил един от ухажорите на Хубавото Ленче и е поискал ръката ѝ. Понеже тя се омъжила за Менелай, Одисей решил да направи предложение на братовчедка ѝ Пенелопа, щото за кво е бил толкова път и да се върне без съпруга… Да, точно така – Пенелопа е първа братовчедка на хубавата Елена, бащите им са братя.

Явно бащата на Пенелопа се засегнал доста от това, че дъщеря му се явява като резерва в съзнанието на Одисей, затова обявил, че ще се проведе състезание по лека атлетика и който победи, той ще се ожени за Пенелопчето. Самият бъдещ тъст заложил по пеесе драхми за Бен Джонсън и Карл Луис, но в края на краищата медалът, купата и ръката на Пенелопа взел Одисей.

Оженили се двамата и отишли на остров Итака, за който Одисей имал натурален акт и работел там като цар. Та Шон Бийн едвам изчакал да им се роди син и щом му пристигнала повиквателната за Троянската война, си стегнал багажа и духнал с кеф. И така отсъствал от дома си двайсе години, представяте ли си? А жена му го чакала и даже името ѝ станало нарицателно за вярна съпруга, макар че в нейния случай вероятно е ставало въпрос за психическо отклонение. Начи тва да те изберат за съпруга, след като първата в списъка е отказала, си е доста обидно, тва първо.
Второ, да се върне мъжът ти и да ти разкаже как седем години е живял на семейни начала с нимфата Калипсо и не знам си колко още със Цирцея (тази, която превърнала хората му в прасета), а в същото време тоя гадняр да вземе да изколи всичките 108 мераклии, които дълго ухажвали Пенелопа и я молели да избере някой от тях за съпруг, си е жива наглост! Обаче тя му се хвърля на врата и му прави евала, аферим и ашколсун, че все пак се е прибрал вкъщи и даже му родила още двама сина. Е как да не я възхваляват за такава вярност, а?

А според една мантинейска легенда Одисей се върнал в Итака и изкарал жена си виновна, че е събрала там всичките тия ухажори, хвърлил ѝ един здрав бой и я върнал на баща ѝ в Спарта. Това уж е легенда, но все пак гробът на Пенелопа се намира именно в Мантинея, така че….

Ей такива мъже като Одисей ме карат сериозно да се замисля за самоубийство. За тяхното самоубийство.

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *