Яяя......

Историята на Персефона или инцест по гръцки

Публикувано

Искаше ми се днес да ви разкажа за тракийската нимфа Траке, която била лечителка и баячка, а и заради името ѝ гърците нарекли земите ни Тракия, а преди това използвали името Перке. Да, бе, Перке, вероятно от древноиспански. Обаче тази наша нимфа е била толкова тиха и скромна, че даже гърците не могли да измислят някаква клюка за нея, а се съсредоточили върху собствените си олимпийски богове и затова ще е по-интересно отново да ви разкажа за гръцките пеесе нюанса.
И така, всъщност днес ще си говорим за Персефона.

Знаете я – дъщеря е на Зевс и Деметра и дотук всичко е нормално, нооо….щом пораснала и се разхубавила, баща ѝ Зевс се преобразил на змия и ѝ махнал бандерола, така да се каже, като от този акт се родил Загрей (с никнейм Дионис). Разбирате, че старогръцката митология някак си не може без извращения, нали? Значи Загрей бил заченат планирано, защото Зевс искал чедо, на което да даде цялата световна власт, обаче защо е заплодил собствената си дъщеря, а не майка ѝ, примерно?

Получила се е кръстоската синче-внуче. И изобщо извращенията не свършват дотук, защото когато Загрей карал тежък пубертет, титаните го добарали и го разкъсали на части. Зевс обаче погълнал сърцето на сина си (Загрей), така забременял и родил Дионис – тоест преродения Загрей (в момента овцата Доли се върти в гроба като вентилатор и захранва АЕЦ „Козлодуй“).

И все пак нека се върнем на Персефона.
Била красива и стройна, всички мъжове се влюбвали в нея и даже Аполон и Посейдон я искали за съпруга, но майка ѝ не разрешила – можете да си представите що за тъща ще излезе от Деметра… Подозирам, че тя просто е казвала на потенциалните зетьове: „Може да се ожените, но само ако дойда да живея с вас“. Никой не се престрашил на това условие, но пък продължили да ухажват Персефончето, щото тя определено имала с какво да ги привлече, щом и със змии се такова, нали?

Та майка ѝ Деметра решила да спаси щерка си от толкова свалки и я пратила да маа гащи в Сицилия. Според легендите там девойката се чувствала чудесно и по цял ден беряла цветя, което според мен означава, че ония местни похотливи италианци денонощно са ѝ късали цветето. И там я видял богът на подземното царство – оня пич Хадес, който имал шлем-невидимка (тва като мантията на Хари Потър, с която можеше да влиза в женската баня). Ще попитате какво е правел Хадес в Сицилия? Ами как какво – наричали са го „Богатия“, следователно е положил основите на сицилианската мафия, така мисля.

Та мернал той Персефончето (там талянците я кръстили Прозерпина) и решил да си я вземе. Понеже братът на Хадес, Посейдон, вече бил искал ръката на момичето, а потенциалната тъща го отказала, Хадес си бил направил изводите и направо отвлякъл Персефона и я завел в подземното царство. Набързо се оженили там и си заживяли щастливо. И всичко щяло да върви по мед и масло, ако не се била намесила тъщата.

Като чула за този брак, за който никой не я питал, Деметра се поболяла и изпаднала в такава депресия, че всичко около нея се скапало – окапали листата на дърветата, увяхнали цветята и т.н. (викат му есен). Боговете започнали да се притесняват, защото направо идвал краят на света, макар маите да не били казали нищо по въпроса. Зевс тръгнал да прибере жена си Деметра, защото тя се скитала насам-натам, търсейки дъщеря си. Колкото и да я увещавал да остави детето да си живее с богатия си мъж, тъщата само въртяла отрицателно глава и точела разни ножове, за да заколи зетя.

Видял Зевс, че тая работа няма да стане лесно, затова направо отишъл да говори със зет си Хадес, който всъщност е брат на Зевс. Ся нали схващате колко ще е трудно да се направи родословно дърво на който и да е гръцки бог? Ето, Персефончето е омъжена за чичо си.

Както и да е – отишъл Зевс при Хадес и кротко му заговорил:

– Виж ся, брато, Деметра не си пие антидепресантите и мисли да ти откърти главата, а и всичко на земята умира, така че вземи оправѝ нещата!

– Ако си мислиш, че ще приема тая кучка да дойде да живее тук, жестоко се лъжеш! – изръмжал Хадес – Желая ѝ да живее емнайсехиляди години, ама не в подземното ми царство! От мен да мине, ще пусна Персефончето да ѝ ходи на гости, когато кажат агрономите, че почва сезона и ще си я взимам обратно, когато оберете гроздето. Ай ся бегай оттука, че караме меден месец!

И така рано напролет Хадес изпратил жена си при майка ѝ, като преди това я накарал да изяде няколко зърна от нар – така я омагьосал да остане завинаги влюбена в него, а това било гаранцията, че наесен ще се върне в подземния свят. По този начин била създадена легендата за гениалния мъж, който отпращал жена си за девет месеца всяка година при майка ѝ, което се оказало и тайната на щастливия брак. А и Деметра станала безсмъртна, само и само да не се мярка пред очите на зет си…

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *