Яяя......

Историята на Сарасвати

Публикувано

Понеже днес (добре де, вчера – бел.ред.) е първият учебен ден, реших да ви разкажа за хиндуистката богиня Сарасвати – богиня на науката, познанието, мъдростта и изкуствата.

Името ѝ означава „плуваща жена“. Изобразявана е с четири ръце, което вероятно е метафора за трудностите, очакващи всеки ученик – доста ръце са нужни, за да си носи едно хлапе чантата с учебници и тетрадки, друга торба със спортния екип, трета с домашното по трудово обучение, което майка му е сглобявала и лепила цяла нощ, а четвъртата ръка ще да е, за да си отваря вратите.

Самата богиня Сарасвати е родена от бог Брахма. Да, бе, само от него и то от главата му!

Вижте сега как е станало:

В началото съществувал само хаосът и бог Брахма се чудел как да въведе ред в тая каша. И понеже е мъж, естествено не се сетил. Тогава на помощ му дошла богинята на вселенската енергия – Деви, с никнейм Шакти, и го посъветвала да даде на хората познание. Идеята много се харесала на Брахма и той, моля ви се, вместо да тръгне да учи хората, решил някой друг да свърши тая работа и от главата му се родила красивата Сарасвати, държаща в едната си ръка книга, а в другата лютня.

За останалите ѝ две ръце нищо не се казва в този момент, но аз няма да се задълбочавам в тълкуване, защото нищо добро няма да излезе, честна дума.

И вие сега си мислите, че Брахма взел книгата, прочел я и тръгнал да просвещава хората? Нищо подобно! Той за какво си е играл да я роди тая Сарасвати, как мислите, а? М’чи да му върши работата, разбира се! Все пак бог Брахма се е родил от едно цветче лотос, израснало в пъпа на Вишну (друг бог) и не е имал майка, но подсъзнателно му е било заложено, че цялата му работа трябва да бъде вършена от жени. И така създал той Сарасвати и се оженил за нея.

Не знам как да определя това кръвосмешение, след като сам е родил жена си, но това си е индийска легенда и ненапразно в уличния жаргон съществува изразът „тъмна Индия“ (нещо напълно неизвестно, забулено в мрак; пълна мъгла).

Та да се върнем на Сарасвати, която се родила с книга. Тя била толкова умна, че под нейно ръководство Брахма се научил на сичко и станал индийски академик (предполагам, де). Жена му не само му преподавала, но и му свирела на секви инструменти, за да разбере най-сетне мъжът ѝ, че не може да открие мъдростта само в чалгата, която слушал в тоя хаос.

От тук могат да се направят следните изводи:

1. Брахма решил въпроса кой трябва да върши работата на мъжете;

2. Винаги можеш да си намериш някоя учена жена, която ще ти вдигне коефициентът на интелигентност, а ако се ожениш за нея, няма да е нужно да ѝ плащаш;

3. Брахма все пак е бил много умен, след като е предвидил, че трябва да си я роди тази богиня на учението с четири ръце – така тя с едната ръка ще може да държи книга и да му чете, с втората ще бърка манджата на котлона, с третата ще проверява домашните му , а с четвъртата ще му отваря бирата;

4. Дал ѝ името Сарасвати (Плуваща жена), за да окуражи бъдещите ученици да умеят да „плуват“ в кашите на учебниците на МОН и съответно да се измъкват като мокра връв от някой час или от гнева на родителите след родителска среща.

5. Брахма казал следното: „Без познанието аз не мога да създавам Космоса, а без богатството не мога да реализирам плановете си“.
Мен ако питате това в превод означава „Начи ако не беше тая умна жена, дето си я родих, напрао пет пари не струвам!“.

В Индия много почитат Сарасвати. Имат специални ритуали в нейна чест, един от които е да поставят в краката ѝ (на паметник, разбира се) учебниците и книгите си, за да ги одобри като истински МОН. Сега се замислих дали индийските програмисти почитат Сарасвати или повече ги кефят методите на Брахма….

Магдалена Николова

А историите на Афродита, Озирис и Снежанка може да прочетете, като цъкнте на имената им 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *