Яяя......

Историята на Херкулес

Публикувано

Наложи ми се да проверя нещо за един от подвизите на Херкулес и като се зачетох…. Няма как да не се задълбая в това, че Херкулес е имал брат-близнак, но от друг баща. Да, точно така, сега започва древногръцкия сериал „Дързост и тъпота“.

Всички знаем, че майката на Херкулес се е казвала Алкмена. Баща ѝ решил да я омъжи за Амфитрион, който бил известен борец с много ланци по врата. Легендите говорят, че той е един от създателите на съвременния свободен стил в борбата. Амфитрион е бил наистина яко борче, състезавал се е към три хиляди пъти, от които е губил само 30-40 схватки. Тогава наградите в борбите са били най-красивите гръцки девойки, така че вероятно Алкмена е била награда.

И така, бащата на Алкмена вдигнал годеж, след което Амфитрион си вдигнал чуковете и отишъл пак да се бие/бори някъде. И понеже това е древногръцка митология, веднага се намесва оня похотливец Зевс. Той приел образа на Амфитрион и отишъл при Алкмена, ама направо в кревата ѝ. Ся…аз не знам дали не е трябвало да чакат да мине сватбата, дали пък гърците не са се онождали, когато им падне сгода, но фактът си е факт – Зевс прекарал три денонощия с Алкменчето и даже забавил изгрева на слънцето, представяте ли си?

По време на този божествен (буквално) разврат бил заченат Херкулес (с никнейм Хераклес). Прибрал се Амфитрион и също се гмурнал в леглото на бъдещата си жена, което сигурно е забавило малко венчавката. Алкмена, вече бременна с Херкулес, сега заченала и близнака му – Ификъл. И оттук започват въпросите:

-как Алкмена е разбрала, че е правила сех със Зевс, а не само с мъжа си?

-как е разбрала, че точно Херкулесчо не е синът на съпруга ѝ?

Длед раждането тя занася именно него на едно поле (по-късно наречено „Полето на Херкулес“) и го зарязва там – тоест каква жена е тази Алкмена, че да изхвърля бебета насам-натам? Към Алкмена после даже съществувал култ в цяла Древна Гърция, но дано да не е заради садистичната ѝ жилка! Ей тва не го разбирам!

Та само да довърша идиотската история – лежи бебето Херакълчо на полето, а покрай него минала Хера (или Атина, видях две теории). Видяла бебето и толкова се умилила от красотата му, че му дала да суче (не знам дали при умиление веднага идва кърма, трябва да се провери). Обаче малкия Херкулес си бил гадина от малък и така ѝ захапал зърното, че се образувал Млечния път! Това не е единственото му злобно провинение – когато поотраснал, убил учителя си Лин.

Според митологията Херкулес бил несправедливо обвинен от въпросния учител, ама не знам за какво точно, та затова го утрепал. Ако някой знае, нека ми каже в какво трябва да те обвинят, за да ти изгори бушона дотолкова, че да светиш маслото на учителя си?!?

Няма да се впускам в подвизите на Херакълчо, за да не ви съсипвам психиката. Е, не обещавам, де…

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *