Виктория Тинтерова

Ицо Хазарта и Цъфнал герб

Трая си два дни за Ицо Хазарта. Ама ми омръзна да си трая, не съм много по траенето, ако сте забелязали.
– Що пък да си трая? – викам си всеки път, когато трябва да си трая, понеже нямам ни’кво значение. Най-много да предизвикам неприятни спорове.
– Я да си кажа и аз – си казах.
И ето какво мисля:

Вижте сега, дайте да заобичаме Беновска. Що за Ицо да може, а за нея не?! Ми и тя е човек, душа носи, че и не е много, нали …. убава, та да пробие в този живот с убост, като Бойкото Ни, който е направо красив.
Има и семейство, Беновска де, не Бойко. Той не е мъж за една жена, за цял народ е.

Ми какво да кажем за Ива Н., има ли друг избор, освен да … Никой не може да ме спре да ви обичам, гусин Борисов. Сърдим се на телевизорите. Е що да им се сърдим, ми човещинка си е – млади журналисти, искат да си купят и те туй-онуй. Баджаци, небаджаци – новите телефончета са с пари. Е, малко има още да поработят за апартамент с асансьор, ама ще ги изтърпим, нали е за добро.
Ицо и той има семейство. Не знам какво, ама има, чувала съм.

Ся, да ви кажа, това момче толкова да не ме интересува, а сега пък съвсем спря. Всеки е свободен да се осере както си иска, демокрация е. Със сигурност повече няма да ми е симпатичен ни грам, ама него надали това го интересува. Ще се опитам да направя един списък с ентелектуалци, дето също не ги интересувам аз. И вие не ги интересувате.

Ицо Хазарта, оная с Големия кораб минавааааа и дъщеря, Гала и панелистите, Кубиците, както им викаше синът ми… оня, на съюза на артистите шефа, Вежди, Любо Киров, халваджаните… Халваджаните добре осребриха любовта, нали, най-добре май…. Това са дребните ентелектуалци. Ами академик Антон Дончев?

Ми така като сме почнали – защо да се сърдим на Реформаторския блок? Или на Волен Сидеров…. Ми курполентния министър, какво му е? А ние за един Хазарт сме се фанали. Представяте ли си колко сме отчаяни? Хазарта е никой и стана още по-никой. Да не говорим, че слушателите му надали са разбрали какво е направил, защото ич не им пука за нищо. Повечето са с единия крак навън, в далечните чужбини… Заради герб и поддържащите ги хазарти…. Ама Хазарта има поне симпатична муцуна… На него да простим, заради това бебешко лице, но на Беновска – не!

Така да се каже – Да живей!
Лудницата е пълна.
Някой ден, както сме почнали, ще се появи някой, който ще изгори книтгите на Ерих Кестнер, оная Ерих Мария Ремарк, Хайнрих Ман…. Днешният хазартлък не знае какво е аутодафе, какво е чест и достойнство, какво е истинска свобода. Тя не е да изпееш:
„…..Ето ги новите, бели звезди, имате много красиви бради, само да питам, не ми се сърди пееш ли или некой пърди? Иди в „Черешката“, и им сготви мое’ изкараш и некви пари Неколко глупости, произнеси за изненада – се обеси.“

Тук литературният критик би прозрям мигом, че се прокрадва една лека завист и злоба….Даже не толкова лека.

Виктория Тинтерова
–––

Както си вървяла Червената шапчица из гората, от храстите изскочило едно лайно.
– Сега ще те изям – креснало то.
– А, не, аз ще те изям! – и Червената шапчица изяла лайното.
Това е приказка за това как доброто побеждава злото…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *