Виктория Тинтерова

И се роди Боби…

Публикувано

И се роди Боби.
И Боби роди партия.
И партията роди Делян.

Веднъж, в един хубав пролетен ден, Делян Д., известен в махалата като Делян Честните Очи, накратко Делян Очите, си седял на пейката пред блока в Н-ския град и ровел с една пръчка в прахта наоколо и чакал някой да се появи, та да го черпи бира и да фърлят една табла. Чудел се с какво да се зафане, че вече навършил 24 години и майка му все му давала зор да се замисли за бъдещето си. Брат’чет му се фанал на една фадрома, брат’чедката – в общината, а той се търкалял по диваните. Верно, станал цар на една електронна игра, ама електронна игра семейство не храни, викала майка му, докато проверявала тетрадки със задачи по физика.

Чудела се жената как да свърже двата края с тая учителска заплата и тук там по листовете, изпълнени с грешки падали тежки, женски сълзи, които размазвали края на формулите за земното притегляне или скоростта…

Докато си ровел с пръчката Делян Очите се заклел майка му да не пророни ни една сълза повече от бедност и недоимък и да не провери ни една тетрадка повече на тъпак-осмокласник. Таман да иде да се запише в Чистота, от светофара се задал един кортеж. Делян изпсувал и фърлил пръчката по кортежа. Внезапно първата кола спряла и отвътре изскочил един голям мъж.

– Ти що ми замеряш кортежа, бе тъпанар?! Знаеш ли кой съм аз? – креснал големият мъж – Аз съм Боби, на кака съм брат и на дедо внук и съм си направил партия и мога да те размажа като въшка.

Делян Очите се разтреперил и паднал възнак в краката на Боби.

– Моля ви, Боби, не ме наранявайте. Аз за мама плачех и нейната бедност. Тя е учителка по физика и едвам свързва двата края.

– Така ли – кротнал се Боби – на мен тъкмо министър на енергетиката ми трябва. Щом майка ти е учителка по физика, нема начин ти да не разбираш от енергии. Разбираш ли?

– Ми разбирам. Ей на – ако сега ме ритнете, аз ще полетя 1-2 метра, защото вашата енергия е по-голяма от моята, понеже аз съм кинта и 20, а вие сте тежък и голям и имате по-голяма маса.

„Ебаси, тоа колко е умен“ – си казал Боби наум.

И попитал:
– А от ток разбираш ли?

– Разбирам! – отговорил Очите – Мама ми е казала да не бъркам в контакта с куките ѝ за плетене и ако ме фане ток, да съм с гумени подметки.

От възхита и възбуда на Боби му се зачервили ушите. Задал и последният си въпрос:

– Е ся ако кажеш, че и от атоми разбираш, направо тъ зимам!

– Атомът е най-малката градивна частица. – казал Делян, знаел той, много кръстословици бил решил с майка си в студените зимни нощи.

Така Делян Очите стана министър на енергетиката.
И изпълни обещанието си – майка му никога повече не почувства недоимък.
И майка му си купи апартамент.
И заживя Очите при нея.
И възхитен народът плащаше наем.
И се ожени Очите и три дни ядоха и пиха и три деца му се родиха.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *