Яяя......

И те така..

Публикувано

Някакви хора в някакво село се вдигнаха на бунт срещу циганите, пребили един млад човек почти до смърт.
Няколкостотин души. Толкова е капацитетът от Войводиново. Властите ще съборят няколко цигански къщи, двамата почти убийци – единият малолетен – ще полежат някоя и друга година в затвора, на задаващите се избори роднините им под строй ще бъдат закарани до урните. Засега един само Каракачанов, но не е късно и за Баце, се пеняви пред камерите. И  те така.

Питам аз:
Преди две години в Асеновград масово се протестираше срещу циганския произвол, довел до побой над трениращи деца – гребци и техните треньори. Голям протест, голямо чудо, от цяла България динковците ходиха в Асеновград, покрещяха „Бъл-га-ри йо-на-ци“, направиха си някое и друго селфи, властта събори два-три незаконни цигански курника, арестува побойниците, важни министри се пулеха пред камерите и обещаваха ред и законност. И те така.

Преди още повече години в Катуница пламна пожарът на бунта срещу Цар Киро. Защото и там циганите убиха две момчета, след като десетки години тормозеха цялата околност. Властта се вдигна да ги защити от разгневения народ, конфискува незаконните им костенурки ли, пауни ли, започна проверка на фирмите и авоарите им. Поосъдиха Киро, май че и убиецът с микробуса полежа, царят се писА болен и излежа част от присъдата. Не знам върна ли си членската книжка от ГЕРБ, тържествено връчена му има няма половин година преди събитията. Фамилията си е все така богата, а родителите на двете загинали момчета – все така почернени. И тогава пред камерите се пулеха министри начело с тогавашния на МВР Цветанов, главни секретари и пр. паплач. И те така.

Да си припомним и онези видински Зрънкови, които убиха млад човек, опитващ се да разтърве две групи биещи се на кръв и смърт цигани. Властта се уплаши от надигналите се да отмъщават кланове на омразните Зрънкови, натовари ги в един ли, в два ли автобуса и тръгна да им търси място за устройване в цяла България. Обаче навсякъде ги наритаха. След време тихомълком май се върнаха в махалата във Видин. Операцията се ръководеше лично от тогавашния главен секретар на МВР, който беше на върха на славата си сред журналистки и репортерки, копнеещи да му пипнат мускула. Освен него пред камерите се фръцкаше и депутатката от Видин Нина Чилова – същата, на която любимият композитор е Златю Бояджиев. Семейството на убития и до днес си чака кръвнината.
Туй за Зрънковите може да го пропуснете – аз имам навик да се отплесвам. И те така.

Думата ми беше, че  Войводиново, Асеновград и Катуница са на един хвърлей едно от друго – все в Пловдивска област. Къде са онези „българи йонаци“, дето развяваха едни знамена и искаха ред, законност и спиране на циганските цигании? М? Къде са? Що не са заедно със своите събратя по съдба? Нещо се промени при тях към по-добро ли? Или какво?
Халтава работа. Това са българските протести, независимо от повода, причината и обстоятелствата.
Ще сменяме системата, ще борим корупцията, ще сваляме цените, ще искаме мерки срещу циганите, ще протестираме срещу ВиК-то, че стоим дни наред без вода и срещу Енергото, че уредите вкъщи или не работят или гърмят, ще искаме по-добри заплати, ще спираме закриването на мини, ще борим втори лифт на Банско, ще искаме камери във всяка детска градина… Благородни каузи, казвам ви, всяка може да изкара на улицата по 1000-2000 души, без да броим възхитените им гаджета.
Ще направим България добро място. Ама друг път. Или на друго място. Както го направиха вече милион българи. И те така.

Бонка Цакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *