Яяя......

Кой чука там!?

Публикувано

14:30
Мъж майстори нещо по звънците пред входа на блок близо до „Македония“, чука с чукче или с отвертка, усърдно намества там нещо си. Работата изглежда бърза. Слънцето сипе жупел, а от съседен отворен прозорец лети мъжки гневен глас: “СТИГА СИ ЧУКАЛ! ДО 16 ЧАСА НЕ СЕ ЧУКА!”. И понеже в промеждутъка от секунда и половина между изреченото и явно вече подготвеното за изричане не се чува отговор, нито чукането спира, гласът зад прозореца слага поантата: “Да ти еба путката майна!”.

14:31
Аз крача вяло към кварталния магазин да си взема студена кола и си мисля: Добре, бе, това правило за невдигане на шум между два и четири писано ли е, неписано ли е, соц ли е, не е ли соц, мило ли ни е, родно или е по-глобално… Адекватно ли е, акуратно ли е, или е някакво там най-малко общо кратно на пълния комплект безсмислености и безумия, или пък мислености и благоразумия, които човекът, или поне нашият човек, е успял да съчини в борбата си с жегата, студа, инфлацията, свободата, цената на краставиците, вресливите деца, бормашината на съседа и световното глобално затопляне на студените южни фронтове?

Израснал съм с идеята за свещеното кравешко време между два и четири, в което нищо не можеш да правиш, даже да чукаш. Можеш само да гледаш тавана и да си мислиш как като пораснеш, ще се скъсаш от чукане, по всяко време, но най-вече и с най-голямо настървение точно между два и четири. Напук на всички природни явления и съседки с изкуствени зъби. Тогава все пак още смятах, че „да ти го начукам“ е предложение за занаятчийска помощ, и след като открих и другото значение, настървеното чукане между два и четири ми се стори още по-примамливо (и доста проблемно за осъществяване за дълги периоди от време, както се оказа).

Обаче, освен това второто чукане, проблема с другото между два и четири никога не съм го разбирал. За мен беше, а и все още е, напълно неразгадаемо безумие да се спи между два и четири, и изобщо когато и да е следобед. (Освен ако не си бебе, а на тях никакви шумове не им пречат). Станал си, в най-добрия случай, преди 5-6 часа от сън, за Бога! И поне час-два от тях си прекарал в полусън, докато съвсем се събудиш. И тъкмо тялото и умът ти са се напълнили с енергия и са си спомнили всички приятни подробности на малкото живеме насред деня, да тръгнеш отново да лягаш и да гасиш мотора? Без-умие!

Ама ако пък ти се спи толкова – щото примерно нощес си прекалил с чукането между два и четири – лягай там и не придиряй много-много. Демокрация е, трамваи минават, птички пеят, пияници псуват, стомахът ти къркори или пък ставите ти пукат… Живот, бе! Живот се случва около теб. А на него не можеш да му забраниш да чука. Дори за два часа.

14:34
И друго се питам. Абе, защо чукането непременно трябва да идва от мъж? Не си погледнал даже през скапаня прозорец да видиш кой чука между два и четири, но вече зееш като батлан оня да не чукал. Сексистко е някак и не е секси. Стереотипно, та чак монотипно. Жените не могат ли да чукат? Могат и още как! Да не си им пред чукалото. Но това е друга една тема и не е изобщо за разправяне между два и четири.

_______

П.С. Не си взех студена кола. Вместо това платих топлофикацията.

Цветозар Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *