Виктория Тинтерова

Коледни глупости с дъх на мандарини

Публикувано

Такива глупости се изляха от телевизорите тия дни, че и 100 000 тира, ако ги изпразним от водата, не могат ги побра. Няма да ги споменавам поименно авторите на тъпотиите, че да не пропусна някой и да го обидя.

Глупост номер 1:
Коледататата миришела на мандарини и портокали, щото били кът и само тогава „пускали“ по магазините и хората се биели, че да ги турят на трапезата, щото що за Бъдни вечер е без мандарини?! Ранен деЦки спомен ми е как баба не иска да стане от леглото, плаче и се тръшка и не иска да завие ни една сарма, щото дядо не е могъл да купи мандарини от показния. А мама не говори на татко и му вика слабак и въобще – мъка….

Дрън-дрън … Бъдни вечер миришеше на елхови клонки, питка, сарми /много ме дразни това, че сарма се пише с А/ със зеле, на ошаф, на баба на официалния шал, на нафтова печка… всичко това в равни части! Честно да ви кажа, аз не помня ни мандарини, ни банани на трапезата.

Глупост номер 2:
Веско Маринов бил сиНвол на Коледа.
Още по-голяма ДРЪН-ДРЪН! Тоя измислен певец дори не бях го чувала до 89-та, че даже и до герберския век. Е, почти.
Всяка година, на Бъдни вечер даваха готин филм, а след това почваха наддаваниците дали тоя път новогодишната програма ще бъде по-тъпа от предишната. Сега си спомняме с умиление за тия програми, ама в по-голямата си част бяха тъпи. Тук-там имаше запомнящи се смешки… Но на фона на сегашните смешки, са си направо като арт… деко фини.

Глупост номер 3:
Коледа не се била празнувала. По всички села хората си колеха прасета. А по градовете чакахме да ни пратят някоя и друга пържолка.

Дали има друг народ, който да се надпреварва така да си измисля глупости, да се самобичува, да не може да се порадва, ей така, без да оплаква безмандаринното си, тъжно детство? Беше весело, както е сега, веселбата не сме я измислили преди 30 години. Веселбата, вероятно е измислена, когато първият пещерен човек е опитал печен крак на газела, а не когато е помирисал мандарина.
– Ах, как било лесно да се дъвче – си е казал и е потанцувал малко.

Светски новини:
А пък Патрашкова каза, че е била в елитна детска градина в Лозенец….
Елате да си земете Форду.
Лорду

Виктория Тинтерова

One thought on “Коледни глупости с дъх на мандарини

  1. Ама верно ли? За Патрашковата питам. Що не ни открехне, специално за нея ли са нарекли градината елитна, или целиот тогавашен елит си е пращал наследниците в нея?
    Много ми е мъчно за людете, дето помнят избирателно, само написаното на малките листчета, идващи от безмозъчните подсказвачи на незнайни централи, занимаващи се с евроатлантически ценности. Така и никой не се нае да ми обясни кои, аджеба, са тези ценности, какво представляват и защо точно аз трябва да ги гушна и от сутрин до вечер да им се наслаждавам?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *