Ше си праЙм кот си искам

КРАТКА ИСТОРИЯ НА БОГ ОДИН

Публикувано

Скандинавския бог Один бил голям воин и извършил много завоевателни походи, защото бил твърдо решен да заведе народа си на север, в Скандинавието. Стигнал до Швеция, построил голямо капище и извършил жертвоприношение, естествено. Не знам защо е държал да живее на север, но понеже казват, че зад всеки велик мъж стои една умна жена, значи съпругата му го е накарала да отиде там.
Може би жена му Фриг е била в критическата и е имала горещи вълни. Може пък просто да е обичала да ѝ е студено, защото и името и е такова – frig означава студенина. То и друга дума може би идва от там – frigidity, но това си е тяхна работа, нека се обичат младите. А и Фригито била покровителка на любовта, брака, домашното огнище, раждането. Имала пророчески способности и ѝ е известна съдбата на всеки човек, така че със сигурност е знаела, че мъжът ѝ ще бъде швед. А може и просто да е искала да покаже на децата си Карлсон, който живее на покрива. Или пък ИКЕА, знам ли…

Обаче нека се върнем на Один, защото е бил много як. Общо взето можел всичко. Сега ще ви кажа една клюка: норвежката изследователка Лоте Хедеагер и не знам какъв си Дейвид Фоукс смятат, че бог Один е всъщност Улдин – дядото на Атила. Не се шегувам! Не съм специалист и се сещам само за едно доказателство по този въпрос – бог Один е едноок, респективно може да е пил от водката „Цар Самуил“, заради която от сто пиячи само един остава с едно око, за ги води. Освен това Один е имал кон с осем крака. ОСЕМ КРАКА! Само един нашенец ще тръгне да изобретява нещо толкова абсурдно – давам пример:
-москвич-кабрио;
-мусака в консерви;
-русенско варено.

Освен това Один сам се окачил/провесил се от Световното дърво и висял там девет дни и девет нощи, прободен от собствения си меч (т.е. „виж ся какво мога!“), след което слязъл жив и здрав, седнал и създал руните. Забележете, неговата азбука се казва руни, а не одиница, както при нас е „кирилицата“, кръстена на Климент Охридски. Тоест отивайки не север, нашият хун Улдин е придобил хладен разум и вече вършил нещата не толкова емоционално по нашенски. От друга страна Один е обичал да се хвали с кръшкането си по млади моми, въпреки че жена му е БОГИНЯ. Просто не е можел да се сдържи, което отново ме води към мисълта, че е наше момче. Пък и си е имал цял харем валкирии, макар и задгробни, ама все пак страхотни женски, нали?

Магдалена Николова

P.S. Измеждувпрочем, както обичат да казват великомудрено някои, знаете ли, че Маги пише и издава книги? Да, пише, а че и и издава. Можете да разцъкате и да се запознаете с последната ѝ точно ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *