Искра Веселинова

Къщата. Брадърът. Оригиналът!

Публикувано

Значи, тунайт и аз се разписах в гледането на Брадъра и много се гордея със себе си. Поставих личен рекорд от десет минути и няколко секунди, в които зяпах странните същества, обитаващи Къщата.

Гледах ги така, както човек наблюдава някоя особено гнусна гъсеница или гол охлюв, опитващ се да вземе завой – нали знаете какво гърчене и слузене пада и как обядът ти хуква да излиза, а по тялото ти пробягват тръпки и си мислиш, че ако докоснеш тази твар, ще се разпищиш и буквално ще излезеш от кожата си.

Опитах се да бъда безпристрастна. Опитах се да гледам спокойно, даже равнодушно. Опитах се към седмата минута да наблюдавам с природонаучен интерес, все едно си казвам: „Плужекът е слузест, защото така се движи по-лесно и отблъсква евентуален нападател“ – ей-такива самоутехи, но и това не подейства.

Големият въпрос беше топнал ли е чушката някой си Ричард? Мене ако питате – топнал я е, защото онова момиче, дето говори като немски бригаден генерал със синузит, очевидно лъже. То даже не смее и да излъже, ами мрънка нещо с пренеприятния си акцент, някакви йезуитски засукани оправдания, които звучат така: „Найн, аз не лъжа, но не казвам истината“. Пък момчето, нали си е нашенче, при това от Мадан, как да не се похвали какъв лъв, леопард, бенгалски тигър е в леглото? Сякаш поредица от поклащания в ханша е нещо толкова велико и неустоимо, че трябва фанфари да надуваме и да организираме празнични шествия по този случай.

И гледам другите в бутафорната Къща – мъжът на Гала, ма това нещо и мъж ли си има!? Боже, горкият човек, колко ли е закъсал финансово, че се е продал на тази одъртяваща тряпка?

За немския генерал казахме, аз само не разбрах защо постоянно го наричаха „красавицата“.

Момчето от Мадан – завършеният Ганьо в младите си години.

Ваня Костова – с вид на постоянно натъжен от нещо син кит; една готвачка, която не спря да се самопредлага като евтина проститутка – спри се, бе, жена, гледай си манджите, тропай с капаците на тенджерите и не ни мъчи; и онова клето момче, което посвети песен на кекса, често цитирана от всички, аз друго от него не съм и чула, може и да има; но все си представям как по времето на соца са го пратили да пее песента за кекса пред овощарите и краварите в Горно Нанадолнище и конферансието, което в делнични дни е доячката Цонка, съобщава: „А сега Папи Ханс ще изпълни хумористична песен в съпровод на мандолина“.

Мира Добрева, която е известна с това, че е Мира Добрева, но някакси е успяла да се натрапи в мисленето на хората и те се питат: „А бе, коя беше тая Мира Добрева?“ „Ами де да знам, не се сещам с какво се занимаваше, ама я знам коя е. Май са я давали по телевизията“. Някакъв мрачен постболшевишки кръчмар.

Може да имаше и други, но трябваше да ида да си изпия хапчетата, за да не припадна и не видях по-нататък.

Искра Веселинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *