Виктория Тинтерова

Къщичка за смет

Публикувано

Сградата, дето нали… се намира до малката къщичка, даже половин къщичка, от къща-близнак на Ненко Балкански. Великия художник Ненко Балкански.

След кончината му, общината даде една гарсониера на съпругата му Лиляна, в замяна на това да направи музей там. Музей, естествено, няма. Половината къща, с малко дворче е на общината.
Навремето в това дворче и къща се събираше част от бохемата на София.

Лиляна Балканска беше потомък на баба Тонка, беше изключително цветна и сърдечна жена. Сега тази къщичка стои като вакарелско слугинче до помпозната, скъпа, лъскава сграда. Пълна с призраци…. Призраците на Лиляна, на мама, на Ружа Делчева, на Вили Бакалова и още и още прекрасни жени и мъже… и ние притихнали пубери около тях, занемели от големите им умове. И непрекъснат смях…

И Ненко Балкански, който от време на време се подаваше от балкончето на ателието си да ги закача. Около тях, в дворчето се върти червеният му сетер ….и две три котета …. и джунгла от цветя и дървета.

На мястото на Великата Сграда беше къщата на съботяните. Така ѝ викахме… Едни много кротки и добри хора. От другата страна беше къщата на много известен доктор УНГ. По всяко време, всяко дете, което си е пъхнало топче в носа или има ангина, беше добре дошло там. Къщата още стои. Много е красива.

Отсреща пък, по диагонал, беше малката къща на един известен от соца министър на строежите – Белички, който беше известен със злия си, но абсолютно безкомпромисен характер. Беше си я купил от едни възрастни хора, беше превърнал двора си в една приказна градина с огромни борове, цветя …. От едната му страна беше къщата на Шкорпил – изумително красива сграда с изумителни стъклописи, която сграда след реституцията собствениците продадоха. По едно време беше офис на дъвките Риглис, които дъвки я направиха на нищо с некви стъкла и модерности…

Впрочем къщата на Шкорпил по соца беше детски ясли и стенописите не бяха докоснати. От другата страна на Белички имаше една също много красива къща.

А сега познайте кой застрои тези три парцела?
Познахте – АРТЕКС.
Този район на София е бил по едно време вилна зона и всички тези къще са били извън града, вили. Сега….

Преди време написах – тия строители бутат красивите къщи, за да пострят някой кич, че като го продадат кича на новите еснафи, да си купят красива къща във Виена, да канят там новите еснафи и всички заедно да се тюхкат, че в България нямаме такива красиви къщи… Защото сме си избили елита.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *