Яяя......

Къщи за гости…но само за миропомазани

Публикувано

Писна ви да ви занимават с къщата на някакъв зам.министър, построена уж за гости с европари?
Я да помислим пак. Важен ли е въпросът и колко?

Построените с европейски пари над 200 къщи за гости, които всъщност са жилища или вили на високопоставени властници, изобщо не са маловажен въпрос от гледна точка на обществото.

Изобщо не става дума за това, че някакъв дебелокож мошеник, докопал се до висока длъжност, или с роднина на висока длъжност, придобил/присвоил едни 400 000 хил. евро, за да си построи къща. Това е укоримо и може би дори нарушава закона за конфликт на интереси.

Далеч по-срамно, вредно и безобразно е лишаването на обществото от икономически потенциал и шанс за развитие на истински инициативните и предприемчиви хора. Десетки, може и стотици семейства имат желание, често и съответното образование, да развият този бизнес, но са лишени от такава възможност заради хрантутниците на Борисов и Цветанов.

Помните ли един мъж, не помня откъде, който застреля жена си, децата и себе си заради един дълг от 200 000 лв. към банка, взет за изграждане на къща за гости в пловдивско май беше?

А колко работни места са загубени, най-малко по 4 на къща, защото изискванията са да има най-малко управител, администратор, камериерка, нощен служител!

Покрай това магазинчета и други обекти също се затварят, защото в селото или градчето не идват туристи. НОИ губи приходи, както и общинските бюджети от такси и други местни данъци.

Веригата може да продължи още – например с обезлюдяването на селата и малките градчета, в които иначе биха останали млади хора – собственици на такъв бизнес, затваряне на детски градини, в които биха ходили децата им и прочие и прочие.

Скелетите, които сега малко по малко изпадат от открехнатите врати на гардеробите на властта, не са дори върхът на айсберга на страхотиите и мръсотиите в държавата! Те са просто една малка капка в безкрайния океан от корупция, злоупотреби, шуробаджанащина, дебелокожие, безсрамие и липса на морал (последното вече е такова клише, че на никой не му дреме за морала).

Представяте ли си какво би излязло, ако някой наистина се разрови сериозно и извади на бял свят как са похарчени милиардите евро след 2009 г., когато започнаха програмните периоди за България като член на ЕС. Ако към тях прибавим и парите от държавните бюджети на страната…

Онзи ден Цветанов се изтърва на едно предизборно събитие и рече: „В следващите 5 години в България ще дойдат от Европа 18 млрд., искате ли да ги оставите в ръцете на други, на които ще спрат европейските пари?

Е, пита се, защо на правителството с министър-председател Орешарски, управлявало страната всичко на всичко 15 месеца, спряха финансирането по програмите, а на затъналото в корупция герберско управление не се случват такива премеждия?

Прословутият ОЛАФ не видя ли луксозните джипове, яхти и къщи, закупени с европари уж за развитието на селския туризам? Не знае ли за кравите и останалия добитък, които се местят от място на място при проверки и как едни 500 – 1000 глави добитък оправдават парите за десетки хиляди?

А калпавите магистрали и пътища? Реагираха ли по някакъв начин подчинените на Юнкер, когато вече официално е ясно за ниското качество на вложените материали, заплатени като най-висококачествени, във връзка с масовото убийство на пътя край Своге?

Спирам с примерите, вие си ги знаете.
Не е трудна да разберем откъде дойде недоволството на българите и техния евроскептицизъм. Помните ли онези прословути глави, които Меглена Кунева отваряше и затваряше? Тогава бяха пожертвани много от социалните и икономически постижения на българския народ  с надеждата, че членството в ЕС е най-важната цел. Че в своето развитие България ще се доближи поне до средното ниво на развитие на държавите-членки.

Е, бандитските управления на ГЕРБ посякоха тези очаквания. А ишиасите си траят – или делят с нашите, или ги интересува само да имат мнозинство в европарламента и да си правят, каквото намерят за добре.

Бонка Цакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *