Яяя......

Лале ли си, зюмбюл ли си, Хермафродит ли си…

Днес мисля отново да ви разкажа нещо от митологията. Например за Хермафродит. Много хубаво момче…ааа….момиче. Всъщност се е родил момче, син на Хермес и Афродита. То при такива родители трябва да се очаква нещо странно, нали? Ето, баща му Хермес, още като се родил, за един ден сътворил какво ли не – един час след като изплакал, взел една костенурка, изкормил я, опънал едни жици върху корубата ѝ и така създал лирата. Докато подрънквал на нея някакви химни в чест на баща си Зевс, отишъл и откраднал говедата на брат си Аполон. Дотук за бащата на Хермафродит.

Иначе, от майка си Афродита Хермафродит наследил красотата.

И родил се Хермафродит момче. За детството му не се знае много, което е странно. Възможно е точно тогава да е имало извънредно положение и карантина, респективно дистанционно обучение. Отгледали са го наядите – това са едни хубавички нимфи. Те поели бебето, откърмили го и го възпитали в планината Ида във Фригия. Не знам защо нимфите живеели точно във Фригия, но може би не са им дали жителство на остров Лесбос. Само предполагам. Не знам и какво са направили тези красавици с детенцето, та щом станало на петнадесет години, ги зарязало и хукнало по чужбината. Не, не за да работи, разбира се – та дядо му Зевс все пак е бог, а тате му Хермес бил пратеник на боговете. Невръстния Хермафродит просто тръгнал да се забавлява и вероятно да намери себе си, щото само жени да отглеждат момченце….разбирате ме.

Та отишъл той в древна Кария и преди да се хвърли в нощния живот на град Халикарнас (днешен Бодрум), решил да се изкъпе в един извор. Съблякъл се, погмуркал се в чистата вода и започнал да се сапунисва. Нямало как да знае, горкия, че иззад храсталака го гледа една …. познайте какво? Ами нимфа! Чак ми дожаля, честно! Отгледан от една сюрия нимфи, сега пак попада на една такава. Воайорката се казвала Салмакида и била известна с чаровната си външност и апокалиптичния си мързел (не си го измислям). Нимфичката гледала Хермафродитчо и се влюбила. Без да ѝ пука колко е неприлично, тя нагазила в извора и започнала да го омайва. Той обаче изобщо не искал да има нищо общо с нея и внимателно отхвърлил предложението ѝ. Обаче Салмакида наистина била много твърдо решена да го заведе в гражданското и продължила да му се натиска. Хермафродитчо направо се хванал за главата, защото тая определено не разбирала от дума. Аз не знам защо не ѝ е пуснал, след като била толкова привлекателна, но вероятно прекалено много е приказвала и му е писнало от простотии. А и бил само на петнайсет, но това едва ли било проблем.

Салмакида прибягнала до много долен метод – прегърнала Хермафродитчо и отправила гореща молба към боговете да я съединят навеки в едно цяло с тоя красавец. Явно имала дебели връзки, щото боговете изпълнили молбата ѝ и наистина буквално я вкарали в тялото на Хермафродит. Той, горкият, изведнъж видял как му израснали гърди с размер чашка D, а долу….не, по-добре да не уточнявам. След истеричния припадък, Хермафродит помолил боговете НЕ да му върнат предишния вид, забележете, а да направят така, че който пие или се къпе в този извор в бъдеще, да го застигне същата участ! Сигурно му е харесало да е мъж и жена в едно. То и охлювите са двуполови, ама не могат да се самотаковат, но сигурно той не го е знаел това.

Както и да е, това е историята на Хермафродит, но пак ще припомня, че този извор се намира в Бодрум, та ако ходите на почивка там, да знаете. А и според преданията всеки мъж, който пиел вода от този извор или се къпел в него, ако не се е превръщал в двуполово създание, то със сигурност придобивал женствен облик. Да не кажете после, че не съм ви предупредила.

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *