Яяя......

Лошите момчета и истинските мъже

Публикувано

Понякога истинските рицари не носят доспехи, а са маскирани като лоши момчета и хулигани.

Вини Джоунс беше един от първите футболисти, които ми влезнаха в детското съзнание. Естествено не с футболни умения.

Това беше „най-лошото момче“ на футбола. И сега в Ютуб има видео компилации с негови брутални влизания и хулиганско поведение на терена – и компилациите са по около десет минутки.

Висок и як като бик (физика на ръгбист), прическа – канадска ливада, свиреп поглед, масивни челюсти и нос като на римски легионер, за него физически контакт означаваше да те смачка като валяк. Ако играеше днес, Кристияно Роналдо и Неймар щяха да си взимат болнични преди мачове с него.

Беше винаги готов да търси конфликт и конфронтация, само че рядко се намираха мераклии да влизат в конфликт с него, обикновено просто смирено навеждаха глави. Пословичен е случаят, когато Вини прави брутална балтия на Ерик Кантона (друг известен бабаит), Ерик се изправя решително и тръгва да удари тупаница на нахалника, който го е сритал отзад, в този момент вижда, че „виновникът“ е не кой да е, а самият Вини Джоунс, при което иначе много бойният Кантона навежда глава и прави моментален обратен завой…

Това, което беше Вини на терена и в кръчмата, е точна противоположност на това, което е в личния живот. Женен щастливо за ученическата си любов Таня, над 30 години брак. Още на 20 и няколко години жена му претърпява тежка операция на сърцето. До 35 годишна възраст Таня два пъти се разболява от рак. През цялото това време къпещият се в слава, пари и обожание Вини Джоунс стои плътно до нея, като истинска стена.

Една от слабостите на Вини извън терена е, че е заклет къркач, подобно на цялото си поколение британски футболисти от края на 80-те до средата на 90-те (да, тогава елитни футболисти си къркаха редовно, сега е невъзможно). Покрай здравословните проблеми на любимата си жена и той все по-често намира утеха в чашката. Когато Таня за втори път достига ремисия на рака си, Вини ѝ обещава да зареже завинаги пиенето. Спазва обещанието си.

Малко преди 50-тия си юбилей самият Вини се разболява от рак на кожата. Загрижена за любимия си мъж, само година по-късно Таня се разболява също от рак на кожата. Здравият като бик и с изключително корав характер Вини Джоунс се възстановява бързо от коварната болест.
Не така стоят нещата с Таня. Тя преминава през ада на поредица химиотерапии, отслабва неимоверно, губи косата си заприличва на над 70 годишна старица. Вини е неотлъчно до нея.

И така до вчера, когато за последен път в този земен живот ѝ казва, че я обича…

Понякога най-истинските мъжки сърца се крият зад много груба и хулиганска външност…

Тихомир Чергов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *