Корона терапия

Любовната история на крал Анри Втори

Публикувано

Понеже осъзнавам, че моето спокойствие и вярата ми в бахмаамувизма оскърбяват чувствата на паникьосаните, днес ще се реванширам, като ви разкажа една особена любовна история.
Става въпрос за крал Анри Втори (1519-1559) и неговата любовница Диана де Поатие, по-възрастна от него с 20 (двайсет) години. Двамата са били наистина влюбени до смъртта на Анри – тогава той е бил на 40, а Диана на 60. Тя е била за него всичко – и любовница, и приятелка, и съветник, и каквото още се сетите. Та нека ви разкажа първо за нея.

Диана е умна, красива и сериозна дама, никакви флиртове и направо отсвирвала всички поклонници. Омъжили я, когато била на 13 години, а съпругът ѝ бил с 40 години по-възрастен от нея, обаче Диана искрено го уважавала, а той я обичал и изобщо бракът им бил сполучлив. Само напомням, че когато тя се омъжила, бъдещият ѝ любовник-крал още не бил роден.

Първата среща между Анри и Диана била, когато той бил само на 7 години. В онзи момент Анри и брат му били изпратени като заложници в Испания (ако не се лъжа) след една война. Понеже бил втори син, а не престолонаследник, изпращачите не му обръщали много внимание, а на Диана (тогава 26-годишна красавица) ѝ дожаляло и тя прегърнала малкия принц, успокоявала го, целунала го по челото и вероятно той се влюбил.

Анри и брат му се върнали във Франция след четири години и Диана била назначена да бъде тяхна учителка и възпитателка по добри маниери. Тогава Анри все повече се влюбва в нея. През това време братът на Анри умира и тогава той става престолонаследник. Веднага го обсаждат подмазвачи, но той има очи само за Диана. Двамата все още не са любовници. Тя остава вдовица на 31-годишна възраст, но дори и след това не обръща внимание на тълпите ухажори. Пък продължавала да бъде изумителна красавица, но скромна и порядъчна. Анри расте, има си любовници, но сърцето му е само за Диана, а тя не му пуска.

Диана Де Поатие

След дългогодишно ухажване, искрено приятелство и любовни признания, Диана кандисва. Тя е на 38 години, когато става кралска любовница и е все така красива. Да не забравяме, че в онези времена жена на такава възраст си е направо старица, но годините изобщо не се отразявали на Диана. Жените ѝ завиждали, а освен това се вбесявали, защото Диана не използвала никаква козметика или някакви методи за подмладяване – тя просто си била красавица и изглеждала поне 15 години по-млада. Да не забравяме, че Анри отдавна бил женен и то не за коя да е, а за известната отровителка Катерина Медичи. Винаги съм се чудела защо Катето не е отровила съперницата си, но явно е имала полза от Диана.

Катерина Медичи

Ето за какво става въпрос:

Когато Анри е на 14 години, баща му го оженва за Катерина Медичи ( и тя е на 14). Исторически факт е, че вечерта след сватбата дъртия крал хваща за ръка пубертетите-младоженци, вкарва ги в спалнята им и кара сина си да извърши акта, който прави брака консумиран и законен. Анри дефлорира Катерина пред очите на баща си, след което вече изобщо не я посещава в леглото. Предполагам, че е било ужасно баща ти да седи до леглото и да дава акъл как точно да онодиш булката. Вероятно затова Катерина ражда първото си дете чак 11 години по-късно и то след като Диана де Поатие убеждава Анри, че трябва да опрашва редовно жена си, за да има наследници.

И така Анри обожава Диана, тя го обича и му е вярна, изобщо е било истинска голяма любов. Анри умира по време на рицарски турнир – копие се забива в окото му и разкашква мозъка му. Крал Анри е само на 40 години, а Диана е на 60 (все така красива и човек не би ѝ дал повече от 30). Катерина Медичи веднага изхвърля Диана де Поатие, като ѝ взема всички бижута, подарени от краля, обаче не може да ѝ отнеме имотите, така че Диана се оттегля в замъка Ане и умира след 7 години.

А Катерина Медичи яха метлата и доста години бие по точки всички триглави змейове…

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *