Виктория Тинтерова

Награди и сеир за сварените жаби на демокрацията

Публикувано

Снощи, като се прибрахме от малкото си дворче, попаднахме на раздаването на някакви софиянски награди. Наградиха двама опърпани хора, те късичко благодариха и изведнъж, сред и след нелепите шеги и закачки на водещите и една приповдигната веселост, много весела веселост, на сцената цъфна Найо Тицин.

– Благодаря госпожо Фъндич, ама много благодаря, даже още повече благодаря – вика – на Банов много благодаря, вие сте вилики двамата и ако не сте вие двамата, нямаше да има ни една култура в София! Ни атом, ни молекула култура. Особено вие господине. Вие сте велик, много велик, е не най-великия, но горе-долу… Може ли ся, като сляза от тази висока трибуна, да дойда и да се постела под четирите ви крака? А може ли и да ви целуна края на панталона? Знам, че съм недостоен за тази голяма чест, но се горещо надявам да ми разрешите, това би ми доставило огромно удоволствие…

– Може – благосклонно и великодушно кимна великият министър.

Найо Тицин обича герб, защото мрази комунизмите. Бил ли си някога свързан с тия отвратителни комунизми, чрез родители и роднини, много ги намразваш.

Мерна ми се и Васко Кръпката по-рано по новините. Награден и щастлив. И Стефан карадочевия, и той награден и щастлив. Демократи двама…. И други ми се мернаха, ама ги забравих. Нарочно ги забравих. Срам ме е от тях, отвратителни са ми. Да се съгласиш герб да те награждава, за да си купиш ……салам. Свободата е важна, ама саламът пò!

Мизерници нещастни! Голям праз, че народът е на ръба на оцеляването, че селата изчезват, че събираме капачки за кувьози, че…..
Трайте си, нали ще маате салам две седмици.
Трайте си, пък Той да ви нарича гьотферени.
Ми,прав е – гьотферени сте!
Сварените жаби на демокрацията.

–––––

Влязъл един тици в кабинета на доктора. С шапка, направо от отразяването на протеста на жълтите жилетки. Мълчи.
Докторът пита:
– Какво ви е?
Мълчи.
– Ама какво ви е?
Мълчи.
Аха да го изгони докторът и тици си маха шапката. На главата му една жаба.
– Докторе, ский кво ми е пораснало на гъза – разтревожена казва жабата.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *