Виктория Тинтерова

Наще милионери

Наще милионери, хора, са някакви напълно особени. Нова порода. На хората милионерите им са разни компютърни или пък от 1 ябълка и леля със завещание … и забогатели… Имат си и певци-милионери, артисти-милионери, даже знам за един-двама художници-милионери, ама те са пренебрежимо малко. Има и олигарси-милионери, такива със свои си нефтени кладенци, те са си задължително милионери, нали… А тук? Само три породи ще посоча, те са представителна извадка:

1. Търкащи билетчета милионери. Те са съвсем малко. Не ни интересуват особено.

2. Цен Кочоков – малък милионер, 3 млн. Локален. В пределите на едно село.

3. Милионери от обществени поръчки. Това е особена порода, не е още изучавана от милионерската нАука. Не е класифицирана.

Например –
Геор Ги Гергов – голям милионер, сега още 43 млн. му дават, че още да порасте, да не се тревожи. Ги е частица, нещо като Фон или Дьо в другите езици. Издава финес и добро възпитание. Задължителна партийна принадлежност. Задължителна некомпетентност по отношение на обществената поръчка, за която му е платено. Задължително присъствие на Виенския бал и снимка пред строя с Алена.

Оня ден чух за един общински съветник, заловен да има нива с канабис. Заровени саксии де, не точно нива. Не знам дали е милионер, ама има хляб в него…. Защото – Човекът влязъл в управата на града через партия, внимавайте – Либерален алианс за развитие на Криводол, съкратено – ЛАР на К.

Много ми се хареса тази партия, както и Човекът-съветник. Понеже, явно, без партия не може да се стане милионер, а пък аз мисля, че вече ми е време и на мен, да не изтърва последния влак, че остарявам и ще се запиша в тази партия.

Звучи страхотно, пак да го изпиша – ЛИБЕРАЛЕН АЛИАНС ЗА РАЗВИТИЕ НА КРИВОДОЛ. Допускам, че и на вас ви харесва тази партия, обаче тя е елитарна, така че не се бутайте…

–––––––
В едно село се чудили как да кръстят новото ТКЗС. Накрая се събрали в читалището на събрание. Станал един селянин и предложил Митко Палаузов.
– Не става – казал кмета – има вече 5 миткопалаузовци..
– Петимата от ремса…
– Не може, има…
Мислили, мислили, изредили де що има партизани, ятаци и партийни поети, които обичат Тодор Живков, но всички били вече употребени.
По едно време отзад плахо се обадил бай Мърцо Пицайзов:
– Може ли Лопе де Вега?
Събранието се замислило. Закимали с глава. Въртяли на ум името, представяли си плакати – „НАПРЕДЕ С ЛОПЕ ДЕ ВЕГА“ и името изписано на краварника – „ТКЗС ЛОПЕ ДЕ ВЕГА“ с червени букви….
– Добре де – съгласил се кметът – хубаво е, става… Ама какво значи?
– Не знам – казал бай Мърцо Пицайзов – ама звучи като да си ебе мамата…

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *