Виктория Тинтерова

Не чупете държавата!

Публикувано

Опит за преразказ на интервю с елементи на *апосиопеза, контраст, градация, оксиморони и **анафора

Чистачката на кабинета на Боби Пръстовете е наредила снимките много уютно. Дизайнерска работа.
Боби:
– Я ако разпределим на народа 6 млрд. от КТБ, кво ще стане? – и поглежда хитро, като да се пазари пред Магурата за курса на долара.

Ама и ние сме хитри, особено аз! Няма как, Боби, да разпределиш на народа тия пари, щото не направи експроприация… Как ли виждат десните енепета, заедно със седесетата, тая работа с разпределението на пари от частна банка на Народа?

– Мани, мани – би написал една фуга и токата Вебер…. Токата и фуга или направо опера-буфа. Ама оня е друг Вебер, не пише токати.

Да ви кажа, Боби би ни показал не само средните си пръстове, а па на президента какво му мисли, не ми се мисли! Едва се въздържа. Само благодарение на доброто си банкенско възпитание успява да му разрешава все още да говори..

Диалог:
– Вие, господине Хекимян, чувствате ли се с влошена медийна среда на това столче, дето съм те турил? Казвам ти, пускаш всяка сутрин карикатури….
– Не, в никакъв случай, медийната ми среда си е добра и аз съм свободен, щото съм като един Санчо Панса.
– Ма нямаш магаре..
– Нямам, аз съм си самодостатъчен…

И още:
Боби вика, че бесепето, бекапето, президента и О Решарски са виновни за бедността, щото преди 2, с думи – две години, са разхвърляли 7 млрд наляво-надясно и сме карали Москвичи***, за които сме чакали по 12 години и сме ги карали само в неделя… Начи, тия пръстове, да вземе да си ги ползва за смятане -2013-2014 година, Боби, е О Решарски. 2018 – 2014 = 4.
Пък Кристина Кръстева вика, че бил отличник …. Е, скивахте ли си социалистическото образование, дето се го хвалите!

Ама Господин Х. не посмя да го поправи, нито да му припомни бекапейското Му минало. Нито за Мишо Бирата…. Щото е свободен да не го пита за тия работи, понеже работи в свободна медия с добра медийна среда.

Приятелски разговор:
– Вие ядосвате ли се, като си гледате карикатурите? – Господин Х.
– Не, аз ако се ядосвах, досега да….. /апосиопеза/
….да  съм ви го разчекнал тоя Комарнитски, да съм ви ЕМ, да съм ви показал всичките си пръстове, да съм ви напраил ено Белене, да съм ви ….. – помисли си и едвам се въздържа да се въздържи.
Ама свърши времето и Господин Х. Го остави недовършен. Боби, де. Недовършен.

Ст.н.с. I ст. к.т.н , Член кореспондент……
Подпис, не се чете
––––––-
*Апосиопеза (от гръцки: ἀποσιώπησις, замълчаване) е стилистична фигура в реториката, при която ораторът внезапно замлъква и оставя недоизказана мисълта си, обикновено под влияние на силно вълнение или притворство. По този начин се предизвиква обрат в мислите на слушателите. Освен в реториката, замълчаване се използва в драматургията и белетристиката
пример:

Това е човек, който… Ах… човек… човек… един човек всъщност.
– „Тартюф“, Жан-Батист Молиер

**Анафора е стилистична фигура, повторение на звукове, думи или синтактични конструкции в началото на два или повече стиха, строфи или изречения. Използва се, за да усили значението на конкретната дума или фраза, да придаде повече емоционалност и благозвучие на лириката

***Един приятел имаше Москвич и викаше, че това е толкова грозна кола, че влиза вътре със затворени очи… Прав беше, много грозна кола. Грозна, грозна, ама семейство Борисови са чакали за нея 12 години! Представям си каква радост е било, когато  са я дочакали – то филии с мас, то черпене….

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *